Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
Co zrobić z mięsa mielonego i makaronu? Wiadomo, że sos boloński, ale tym razem zrobimy coś o wiele lepszego. Smak i wygląd tego dania powala z nóg.
Co z tego wyjdzie?
To danie przypomina włoskie cannelloni z sosem bolońskim. Różnią się one jednak sposobem przygotowania i niektórymi składnikami. W tym przepisie makaronowe rurki są napychane surowym mięsem, a dopiero później zalewane sosem. Inny jest także sam sos. W oryginalnym cannelloni jest pomidorowy, a tutaj serowo-śmietanowy.
Dziwisz się pewnie, że jak to surowe mięso i nieugotowany makaron. To proste. Oba składniki będą możliwe do zjedzenia, ponieważ to sos je podgrzeje i ugotuje. Nie ma, co czekać, zaczynamy.
Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdyCo oprócz mięsa?
Oprócz wymienionych już składników kup te według listy. Gotowa? To zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale GutenHunger, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowowe)
- 2 jajka
- 2 cebule
- 500 g makaronu cannelloni
- 200 ml śmietany30%
- 200 ml wody
- 200 g suchej mozzarelli
- 80 g majonezu
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Jak przygotować to danie?
Zacznij od włożenia mięsa mielonego do miski. Wbij dwa jajka oraz dodaj pieprz, sól i dwie łyżeczki słodkiej papryki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zblenduj ją na jednolitą masę, którą następnie dodasz do mięsa. Całość wymieszaj.
Mięsną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą wprowadź mięso do nieugotowanych rurek makaronowych. Następnie poukładaj je w naczyniu żaroodpornym na płasko. Mogą być układane warstwami.
Do miski wlej śmietanę, wodę i wbij jajko. Dodaj majonez i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Na dużych oczkach tarki zetrzyj mozzarellę i wsyp ją do miski. Całość wymieszaj, a następnie zalej makaron. Ser rozłóż na wierzchu makaronu.
Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ser musi być przepieczony, a makaron miękki. Krój na porcję i podawaj. Sprawdź, jak zrobić sałatkę lepszą od jarzynowej oraz jak smażyć i nie pobrudzić całej kuchni olejem.