Smakosze.pl Przepisy Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat
Fot. YouTube/Saute Szkoła Gotowania

Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat

23 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To najlepszy sposób na podanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Ten klasyczny staropolski przepis ma co najmniej 300 lat i wciąż smakuje wyśmienicie. Poznaj ten historyczny przepis i przygotuj z niego kiełbasę na święta, a wszyscy będą prosić o więcej.

Za króla Sasa, łyżką kiełbasa

Ten przepis na kiełbasę był przed wiekami tak popularny, że przyczynił się nawet do powstania powiedzenia - za króla Sasa, łyżką kiełbasa . Chodzi o przepis na wereszczakę, czyli na danie kuchni staropolskiej, które podawano także w czasach króla Augusta III Sasa.

Przepisów na to staropolskie jest kilka. Poniżej znajdziesz recepturą warszawskiej wersję tego dania. Jest to, według wielu, najsmaczniejsza postać wereszczaki. Przygotuj kiełbasę z tego przepisu i przekonaj się sama, jakie to jest smaczne.

białą kiełbasa.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Wybrańcy zjedzą posiłek tysiące km nad Ziemią. Wkrótce startuje pierwsza kosmiczna restauracja

Kiełbasa to podstawa

Podstawą tego dania jest, oczywiście, biała kiełbasa. Zadbaj o to, aby była świeża i zawierała jak najwięcej mięsa. Istotne będą również pozostałe składniki. Jednym z nich jest piwo, w którym gotuję się kiełbasę. Nie możesz go pominąć, bo to właśnie ono nadaje smak całemu daniu. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml wody
  • 15 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • 15 ml octu winnego
  • 15 g smalcu
  • pieprz
  • sól

Przepis na wereszczakę

Do garnka włóż białą kiełbasę. Zalej ją piwem i wodą. Gotuj na małym ogniu aż zawrze. Wtedy wyjmij kiełbasę, ale zachowaj wywar. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę.

Teraz na patelnię wlej ¾ piwno-wodnego wywaru z kiełbasy. Naczynie przykryj i duś cebulę na małym ogniu przez 15 minut. Na drugiej patelni zrób zasmażkę z masła i mąki (na wolnym ogniu rozpuść masło, dosyp mąkę i równomiernie rozprowadź). Gotową zasmażkę razem z pozostałym wywarem dodaj do cebuli.

Całość dopraw octem winnym, pieprzem, solą, cukrem. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając i mieszaj gotując na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i dodaj do ugotowanego sosu. Wereszczakę podawaj z ogórkami kiszonymi i pieczywem. Wtedy smakuje najlepiej. Sprawdź przepis na paschę Roberta Makłowicza oraz dowiedz się, jaką roślinę warto zbierać w lesie .

Projekt bez nazwy.jpg
Fot. Jaromila/Canva.com
Wlewam jajka do chleba i dodaję resztę składników. Ten przepis to hit
Biorę wczorajszy chleb, jajko, mleko i robię tradycyjne danie na Niedzielę Palmową
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy