Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę wczorajszy chleb, jajko, mleko i robię tradycyjne danie na Niedzielę Palmową
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.03.2024 15:53

Biorę wczorajszy chleb, jajko, mleko i robię tradycyjne danie na Niedzielę Palmową

torrijas
Fot. Canva/Irantzu_Arbaizagoitia

To jedno z najpopularniejszych na świecie dań na Niedzielę Palmową. Robi się je z kilku prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt smakowy zaskoczy każdego. Sprawdź przepis i zrób to danie z receptury poniżej. 

Hiszpańskie danie na Niedzielę Palmową

Na całym świecie obowiązują różne tradycje i zwyczaje. Widać to szczególnie po sposobie obchodzenia wszelkich świąt. Na przykład w Hiszpanii, w Niedzielę Palmową i przez cały Wielki Tydzień spożywa się torrijas. Są to słodkie placuszki, które przypominają polskie racuchy lub francuski tost, ale smakują nieco inaczej.

Tradycja spożywania torrijas w Niedzielę Palmową sięga XV wieku. Jednak po raz pierwszy przepis na to danie pojawia się w XVII wieku, a prawdziwy rozkwit tej słodkiej potrawy następuje dopiero w XX wieku, kiedy zaczyna pojawiać się w cukierniach madryckich. 

chleb.jpg
Fot. Canva/ready made
Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się ją szybko i nie ma w niej mięsa

Tylko kilka składników

To pyszne danie powstało między innymi po to, aby nie marnować chleba, który w nadmiarze pozostawał po poście. Bo to właśnie on jest podstawowym składnikiem torrijas, a w dodatku symbolizuje też ciało Chrystusa. Pozostałe składniki, jak jajko i mleko, symbolizują nadejście nowego życia i nadzieję. Będzie więc nie tylko smacznie, ale i symbolicznie. Wszystkie składniki i ich proporcje znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 8 czerstwych kromek chleba pszennego
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • miód
  • cukier

Przepis na torrijas

Mleko wlej do głębokiego talerza. Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep je na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Kromki chleba zamocz w mleku, a następnie w roztrzepanych jajkach. 

Ułóż je na rozgrzanej patelni. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia i ścięcia się jajek. Usmażone torrijas wyłóż na talerz. Polej je miodem, posyp cukrem i/lub cynamonem i… gotowe. Podaj je w Niedzielę Palmową i zachwyć swoich domowych smakoszy. Sprawdź przepis na sernik krakowski oraz poznaj patent na jajko w koszulce

miód na torrijas.jpg
Fot. Canva/Juan Moyano