Smakosze.pl Przepisy Taką pieczeń podam na Wielkanoc zamiast schabu. Goście będą mogli uwierzyć, co jest w środku
Fot. Facebook/Cookrate - Polska

Taką pieczeń podam na Wielkanoc zamiast schabu. Goście będą mogli uwierzyć, co jest w środku

22 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wielkanoc nie może odbyć się bez tej pieczeni na twoim stole. W smaku i soczystości przebija klasyczny pieczony schab. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich najbliższych na święta. Będą zachwyceni, a soczyste mięso zniknie w mgnieniu oka.

Idealna pieczeń na Wielkanoc

Utarło się, że na świątecznym stole powinien pojawić się pieczony schab. Odpowiednio przygotowany może być smaczny, ale też bardzo łatwo go wysuszyć. Dlatego znacznie lepiej zrobić tę faszerowaną pieczeń z przepisu poniżej.

Jest naprawdę doskonała, a w dodatku bardzo soczysta. Przyciąga bogatym i aromatycznym nadzieniem. Dlatego musisz ją zrobić i podać na święta. Wszyscy będą w siódmym niebie. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

rozcięty schab.jpg
Fot. Facebook/Cookrate - Polska
Weszłam do Biedronki po drobiazg, a wyszłam z zakupami na Wielkanoc. Ze wszystkim zmieściłam się w ok. 100 złotych
To najpopularniejszy lek na zgagę i refluks w Polsce. Powoduje groźne niedobory

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem tej pieczeni jest mięso. W tym wypadku będzie to mięso ze schabu. Zadbaj, aby było świeże i pochodziło z pewnego źródła.

Soczystość z tego dania bierze się ze wspomnianego już farszu. Wszystkie potrzebne do niego składniki znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Cookrate - Polska , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa schabowego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 40 ml oliwy
  • 20 g miodu
  • 8 g oregano
  • 5 g mielonej słodkiej papryki
  • 20 g gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na pieczeń

Mięso rozetnij jak na zdjęciu powyżej. Ma z niego powstać sporej wielkości płaski plaster schabu. Za pomocą tłuczka dość cienko rozbij mięso.

Do małej miski wlej oliwę, sok z cytryny oraz sos sojowy. Dodaj miód oraz gorczycę, mieloną paprykę, oregano, pieprz i sól. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i włóż go do miski. Wymieszaj składniki na jednolitą marynatę.

Posmaruj nią rozbite mięso. Mięso zwiń w rulon i odłóż go do lodówki na 15 minut. Papryki pokrój na cienkie plastry, a następnie sparz ją we wrzątku. Ściągnij z nich skórkę i ułóż na posmarowanym marynatą schabie . Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim paprykę. Ser posyp posiekaną natką pietruszki.

Mięso z ułożonymi na nim składnikami zawiń w roladę jak na zdjęciu poniżej. Zwiąż je sznurkiem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Następnie wyjmij pieczeń i posmaruj ją resztą marynaty. Piecz przez kolejne 15 minut. Gotową pieczeń krój na plastry i podawaj gościom. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitego kalafiora oraz dowiedz się, jak podać jajka na Wielkanoc .

pieczeń zawijannie.jpg
Fot. Facebook/Cookrate - Polska
To ciasto jest prawdziwym hitem w moim domu. Nikt mi nie wierzy, że w ogóle nie wymaga pieczenia
Domowe zioła i warzywa zawsze na wyciągnięcie ręki. To ostatni moment na założenie swojego ogródka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy