W tym roku na Wielkanoc podam takie tulipany z jajek. Robi się je prościej niż myślisz
Na Wielkanoc na pewno nie zabraknie jajek. Jednak ja podam je w formie apetycznych i efektowanych tulipanów. Polecam przepis na jajka, które robi się w prosty sposób. Będą piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.
Tulipany z jajek na Wielkanoc
Zwykle na wielkanocnym stole goszczą jajka w różnej postaci. Przyrządzamy jajka faszerowane rozmaitymi składnikami, jajka w sosie chrzanowym, albo z majonezem. Dodajemy je też do sałatek, którymi zajadamy się na Wielkanoc.
W tym roku postanowiłam, że zaskoczę rodzinę i gości. W święta wielkanocne podam jajka, które wyglądają jak tulipany. Pełne są apetycznego nadzienia, a w bukiecie z zieleniny, cieszą oko i aż proszę się, by ich spróbować. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube vkusna-eda-s-khadija. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamiętaJak zrobić tulipany z jajek?
Składniki:
- 7 jajek
- 2 szklanki wody
- 1 burak
- ½ szklanki octu jabłkowego
- sól
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz:
- 100 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- szczypiorek
- 1 żółta papryka
Przygotowanie tulipanów z jajek zacznij od ugotowania jajek na twardo, a potem przełóż je do chodnej wody. Buraka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej 600 ml wody. Dodaj ocet jabłkowy, sól i cukier. Gotuj do miękkości, a potem zostaw do ostudzenia.
Wywar z buraków przecedź, włóż do niego jajka, przykryj i odstaw na godzinę. Następnie wyjmij je na ręcznik papierowy, nacinaj tak, by przypominały kwiaty tulipana. Wyjmij ostrożnie żółtka do miski. Dołóż do nich przyprawy, musztardę, majonez, starty parmezan i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Tulipany z jajek, czyli pięknie i smacznie
Składniki farszu dokładnie wymieszaj i wypełnij nimi białka. Ułóż na talerzu szczypiorek i żółtą paprykę, by przypominały łodygi kwiatów i wazon. Kwiaty zrób z jajek z nadzieniem. Przed podaniem możesz jeszcze schłodzić w lodówce.
Tulipany z jajek prezentują się niezwykle efektownie na stole. Potrawa może wyglądać na nieco skomplikowaną, ale jest prosta w wykonaniu. Podaj takie jajka na Wielkanoc i spraw radość swoim bliskim. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciastka w kształcie jajek. Podawaliśmy też przepis na żurek bez zakwasu.
Źródło: YouTube/vkusna-eda-s-khadija
Zdjęcia: YouTube/vkusna-eda-s-khadija