Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Z okazji Dnia Mamy przygotuję pyszne i okazałe ciasto. Taką roladę z biszkoptów wypełnioną doskonałym kremem podam na deser. Jestem pewna, że dokładki będą konieczne, a ciasto będzie smakować domownikom.
Rolada najlepsza na Dzień Mamy
Dzień Mamy to jeden z wielu miłych dni w roku . Wypełniają go życzenia, spotkania i słodkie smakołyki, np. z truskawek . Jednak ja z tej okazji przygotuję ciasto, które wygląda wspaniale i obłędnie smakuje. Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym nie ma sobie równych .
Delikatny smak miesza się z lekko kwaskowym i przyjemnie słodkim. Taki deser szybko znika z talerzy, bo każdy chce zjeść kolejną porcję . Wszystko dlatego, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu ten przepis, a podobną recepturę można znaleźć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić roladę na Dzień Mamy?
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem porzeczkowy:
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 szklanka dżemu porzeczkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Zobacz też: Jakie promocje na Dzień Matki przygotowała Biedronka?
Słodka rolada na wyjątkowe święto
Przygotowanie rolady zacznij od ubici białek i stopniowego dodawania cukru. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj . Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i wymieszaj trzepaczką. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Następnie papier usuń z blaszki, biszkopt zawiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się masą porzeczkową. Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę i podgrzej. Dodaj żelatynę i mieszaj, by się rozpuściła . Następnie ubij śmietankę, gdy zacznie gęstnieć, to dodaj mascarpone i cukier puder.
Rolada, która poleca się na deser
Teraz składniki ubijaj, by powstał gęsty krem. Dodaj ostudzony dżem z żelatyną i miksuj przez chwilę. Pora na rozwinięcie biszkoptu i wyłożenie na niego kremu porzeczkowego. Rozprowadzamy go i znów zawijamy biszkopt . Na koniec dekorujemy wierzch ciasta kremem lub czekoladą.
Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz ją podawać. Jest pyszna, słodko-kwaśna, a do tego wygląda obłędnie. Takie ciasto będzie idealnym deserem na Dzień Mamy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kajzerki na śniadanie i kolację. Radziliśmy, jak szybko rozmrozić mięso.