Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Strzelczyk powiedział całą prawdę
Nacinać czy nie nacinać? Oto jest pytanie, które pojawia się zwykle przed grillowaniem kiełbasy. Tomasz Strzelczyk mówi jasno i rozwiewa wszelkie wątpliwości. Teraz grillowanie kiełbasy stanie się prostsze.
Co z tą kiełbasą?
Sezon na grillowanie ruszył i potrwa jeszcze kilka miesięcy. Ładna pogoda sprzyja przyrządzaniu kiełbasy z grilla oraz innych smakołyków, takich jak szaszłyki z cukinii, za którymi przepadami. Jednak jak zwykle przy tej okazji pojawia się pytanie. Nacinać kiełbasę, czy jej nie nacinać? Szkoły są dwie.
Zwolennicy nacinania kiełbasy twierdzą, że taki zabieg powoduje, że tłuste części się wytapiają, a kiełbasa pozostaje soczysta. To dotyczy grubych kiełbas, bo jeśli natnie się cienką, to stanie się ona sucha i przypalona. Tomasz Strzelczyk odnosi się do pytań o nacinanie, bądź nienacinanie kiełbasy. Na swoim kanale YouTube publikuje film, który wiele wyjaśnia.
To ciasto bez pieczenia mogłabym jeść non stop. Wygląda bajecznie, a smakuje jeszcze lepiejNacinać czy nie nacinać?
Tomasz Strzelczyk uważa, że wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jednak, jak znany kucharz sam postępuje? Tomasz Strzelczyk w filmiku opublikowanym na swoim kanale YouTube ODDASZFARTCHA powiedział:
Jeśli kiełbasa jest bardziej tłusta, gruba, to można ją naciąć. Jeżeli kiełbasa jest typu swojskiego, to jak ją ponacinamy, to całkiem wyschnie i zrobi się kabanos
Tomasz Strzelczy podkreślił też, że:
Nie ma złotej zasady. Każdy robi, jak lubi, ale warto zachować pewne zasady
Znany kucharz radzi, by grill było dobrze rozgrzany. Węgle nie mogą być czarne i nie mogą kopcić. Co zrobić, by kiełbasa z grilla wyszła smaczna? Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzone sposoby.
Zobacz też: Jakie lotnisko lepiej omijać na wakacjach w tym kraju?
Sposoby na najlepszą kiełbasę z grilla
Tłuste i grube kiełbasy warto delikatnie naciąć na ukos. Tomasz Strzelczyk podkreśla, że dzięki temu stracimy trochę tłuszczu, ale nie stracimy walorów smakowych. Kiełbasę trzeba naciąć z dwóch stron. Natomiast chudą kiełbasę nacina się dość trudno i nie zawsze trzeba to robić.
Kiełbasy z marketu, które nie zostały nacięte, po prostu “wybuchły” i same pękły. Ponacinane kiełbasy zrobiły się dużo chudsze po grillowaniu. Tomasz Strzelczyk radzi, by unikać kiełbas z marketu. Bez względu na to, czy je natniemy, czy nie, to one i tak wybuchną. Natomiast nienacięta kiełbasa z dobrego źródła nie pęknie i będzie odpowiednia do jedzenia. Pisaliśmy o tym, jak szybko rozmrozić mięso. Radziliśmy, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania.