Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cukinię i nadziewam na patyczki razem z mięsem. Każdy powinien tego spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.05.2024 10:19

Kroję cukinię i nadziewam na patyczki razem z mięsem. Każdy powinien tego spróbować

cukinia i mięso
Fot. YouTube/EinfachesMenu

Czy jadłeś cukinię nadziewaną na patyczki? Razem z mięsem smakuje wyśmienicie i będzie znakomitą propozycją dla miłośników tego pysznego warzywa. To też smaczny kąsek dla mięsożerców, którzy takie danie zjedzą z apetytem. 

Cukinia z mięsem na patyczkach najlepsza

Cukinia zachwyca świeżym i lekko orzechowym smakiem. Zwykle robiłam z niej pyszne placki lub dodawałam do surówek. W każdym wydaniu przepadam za tym warzywem. Ostatnio kroję cukinię i nadziewam na patyczki razem z mięsem. Dzięki temu przepisowi wychodzi znakomite danie, które podaję na obiad.

Wystarczy zapiec je w piekarniku, a potem zjeść z przyjemnością. Szaszłyki z cukinii i mięsa będą smakować z ogórkami kiszonymi zrobionymi z dodatkiem igieł sosnowych. Podobną recepturę na znakomitą cukinię z mięsem znajdziesz na kanale YouTube Proste menu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

szaszłuki
Fot. YouTube/EinfachesMenu
W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić szaszłyki z cukinii i mięsa z piekarnika?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • koperek

Zobacz też: Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki

Cukinia i mięso na patyczkach

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia piersi kurczaka w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski, dołóż posiekana cebulę, czosnek, koperek. Wsyp sól, pieprz i majeranek. Składniki dokładnie wymieszaj.

Cukinię pokrój i przełóż do miski. Dopraw czosnkiem granulowanym, pieprzem i wymieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce. Teraz przygotuj patyczki do szaszłyków, nadziej cukinię, potem uformuj kulkę z mięsa i powtórz czynność

Szaszłyki dla każdego smakosza

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Danie posmaruj kwaśną śmietaną i posyp startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu szaszłyki z cukinii i mięsa są gotowe do podania. Delikatne mięso i cukinia dosłownie rozpływają się w ustach.

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz danie, które możesz zjeść na obiad. Podaj je z pieczywem i ogórkami kiszonymi, które doskonale podkręcą smak cukinii i mięsa. Każdy smakosz taki obiad zje z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szybkie danie z ciasta francuskiego. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie koperku. 

szaszłyki
Fot. YouTube/EinfachesMenu