Kroję cukinię i nadziewam na patyczki razem z mięsem. Każdy powinien tego spróbować
Czy jadłeś cukinię nadziewaną na patyczki? Razem z mięsem smakuje wyśmienicie i będzie znakomitą propozycją dla miłośników tego pysznego warzywa. To też smaczny kąsek dla mięsożerców, którzy takie danie zjedzą z apetytem.
Cukinia z mięsem na patyczkach najlepsza
Cukinia zachwyca świeżym i lekko orzechowym smakiem. Zwykle robiłam z niej pyszne placki lub dodawałam do surówek. W każdym wydaniu przepadam za tym warzywem. Ostatnio kroję cukinię i nadziewam na patyczki razem z mięsem. Dzięki temu przepisowi wychodzi znakomite danie, które podaję na obiad.
Wystarczy zapiec je w piekarniku, a potem zjeść z przyjemnością. Szaszłyki z cukinii i mięsa będą smakować z ogórkami kiszonymi zrobionymi z dodatkiem igieł sosnowych. Podobną recepturę na znakomitą cukinię z mięsem znajdziesz na kanale YouTube Proste menu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiJak zrobić szaszłyki z cukinii i mięsa z piekarnika?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- majeranek
- koperek
Zobacz też: Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki
Cukinia i mięso na patyczkach
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia piersi kurczaka w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski, dołóż posiekana cebulę, czosnek, koperek. Wsyp sól, pieprz i majeranek. Składniki dokładnie wymieszaj.
Cukinię pokrój i przełóż do miski. Dopraw czosnkiem granulowanym, pieprzem i wymieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce. Teraz przygotuj patyczki do szaszłyków, nadziej cukinię, potem uformuj kulkę z mięsa i powtórz czynność.
Szaszłyki dla każdego smakosza
Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Danie posmaruj kwaśną śmietaną i posyp startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu szaszłyki z cukinii i mięsa są gotowe do podania. Delikatne mięso i cukinia dosłownie rozpływają się w ustach.
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz danie, które możesz zjeść na obiad. Podaj je z pieczywem i ogórkami kiszonymi, które doskonale podkręcą smak cukinii i mięsa. Każdy smakosz taki obiad zje z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szybkie danie z ciasta francuskiego. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie koperku.