Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa
Fot. Shutterstock

Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa

25 stycznia 2025

Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką to ogólna, może nieco pretensjonalna nazwa różnego rodzaju sałatek. Ich siła polega na tym, że wyrazisty produkt, jakim są matjasy, zrównoważony jest łagodnymi smakami i gładką teksturą rozmaitych dodatków. Ta posta z burakami i jajkiem to jedna z najbardziej klasycznych postaci takiej sałatki .

Do atutów przepisu należy także to, że jest to typowa sałatka warstwowa. Świetnie prezentuje się więc nawet na odświętnym stole. Używając zaś cukierniczych foremek , można serwować ją jako monoporcje, co jest już szczytem kulinarnego popisu.

sałatka ze śledziem

Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą

Śledź pod szubą

Przygotowując taką sałatkę musimy podjąć tylko jedną ważną decyzję co do jej profilu smakowego . W tym przepisie używamy ogórków kiszonych i śledzia w oleju. Nieco ostrożniej – ze względu na słodycz buraków – trzeba poczynać sobie, jeśli najdzie kogoś ochota na wersję w occie.

Składniki

  • 300 g filetów typu matjas lub własnych śledzi z oleju
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały pęczek natki lub koperku
  • Pieprz

Sałatka śledziowa

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą dość miękkie. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Oba warzywa obieramy po przestudzeniu.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Filety śledziowe płuczemy z zalewy i osuszamy . Cebulę drobno siekamy. Jogurt i majonez mieszamy, przyprawiając pieprzem.

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podobnie z ogórkami. Buraki ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy z nadmiaru soku.

W szklankach, w foremkach lub szklanej salaterce układamy kolejno warstwy sałatki. Na dno śledzie, na nie cebulę. Przesmarowujemy sosem, układamy ogórki i ziemniaki.

Na kolejną warstwę sosu układamy buraki, wykorzystujemy resztę sosu i układamy jajko . Sałatkę wykańczamy posiekaną zieleniną.

Wypróbuj też przepisy na niezwykły krupnik i bezglutenową panierkę kotletów .

torcik śledziowy

Kładę mięso na kapuście i przykrywam pysznymi dodatkami. Rodzina uwielbia to danie
Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy