Taką sałatkę śledziową robię zawsze w karnawale. Gościom smakuje bardziej niż jarzynowa
Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.
Śledź pod pierzynką
Śledź pod pierzynką to ogólna, może nieco pretensjonalna nazwa różnego rodzaju sałatek. Ich siła polega na tym, że wyrazisty produkt, jakim są matjasy, zrównoważony jest łagodnymi smakami i gładką teksturą rozmaitych dodatków. Ta posta z burakami i jajkiem to jedna z najbardziej klasycznych postaci takiej sałatki .
Do atutów przepisu należy także to, że jest to typowa sałatka warstwowa. Świetnie prezentuje się więc nawet na odświętnym stole. Używając zaś cukierniczych foremek , można serwować ją jako monoporcje, co jest już szczytem kulinarnego popisu.
Śledź pod szubą
Przygotowując taką sałatkę musimy podjąć tylko jedną ważną decyzję co do jej profilu smakowego . W tym przepisie używamy ogórków kiszonych i śledzia w oleju. Nieco ostrożniej – ze względu na słodycz buraków – trzeba poczynać sobie, jeśli najdzie kogoś ochota na wersję w occie.
Składniki
- 300 g filetów typu matjas lub własnych śledzi z oleju
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 3 średnie buraki
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały pęczek natki lub koperku
- Pieprz
Sałatka śledziowa
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą dość miękkie. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Oba warzywa obieramy po przestudzeniu.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Filety śledziowe płuczemy z zalewy i osuszamy . Cebulę drobno siekamy. Jogurt i majonez mieszamy, przyprawiając pieprzem.
Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podobnie z ogórkami. Buraki ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy z nadmiaru soku.
W szklankach, w foremkach lub szklanej salaterce układamy kolejno warstwy sałatki. Na dno śledzie, na nie cebulę. Przesmarowujemy sosem, układamy ogórki i ziemniaki.
Na kolejną warstwę sosu układamy buraki, wykorzystujemy resztę sosu i układamy jajko . Sałatkę wykańczamy posiekaną zieleniną.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły krupnik i bezglutenową panierkę kotletów .