Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa
youtube.com/@MeCooks5804

Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa

2 marca 2024

W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy i nieformalne spotkania. Na stole prezentuje się niezwykle okazale, a przygotowana z odpowiednio pożywnych składników daje wszystkim gościom możliwość jedzenia we własnym tempie i w miarę własnych potrzeb.

Przygotowana według tego przepisu, sałatka taka jest niezwykle prosta. Pewnej pieczołowitości wymaga jedynie przełożenie jej na talerz, by nie zniszczyć konstrukcji . Dlatego warto wypełnić formę odrobinę wcześniej, by sałatka miała czas na związanie w lodówce.

odwijanie sałatki
youtube.com/@MeCooks5804
Kładę mandarynki na patelnię i zalewam Fantą. Ten deser to prawdziwy hit

Sałatka leśna polana

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Me Cooks, gdzie sałatka ta nosi nazwę leśna polana . Nie chodzi chyba o skład, raczej o wygląd – faktycznie grzybki wyglądają w niej, jakby rosły we mchu.

Składniki

  • Duży słoik marynowanych pieczarek
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • Duży pęczek koperku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • Duża puszka kukurydzy
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 4 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy sałatkę z pieczarkami

Ziemniaki i marchewkę gotujemy, aż będą miękkie. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na złocisto, dodając ulubione przyprawy. Jajka gotujemy na twardo i siekamy.

Formę, najlepiej okrągłą tortownicę, wykładamy folią spożywczą – najlepiej osobno dno, a osobno boki . Na dnie formy układamy nóżkami do góry warstwę pieczarek. Zasypujemy je posiekanym koperkiem, dokładnie wypełniając przestrzenie między grzybkami. Wykładamy warstwę marchewki i smarujemy połową mieszanki jogurtu i majonezu.

Układamy kolejne warstwy sałatki pamiętając, że komponujemy ją od góry do dołu. Na warstwę sosu nakładamy warstwę kurczaka, kukurydzy, a następnie ogórków kiszonych. Wykańczamy warstwą jajek i warstwą żółtego sera. Posypujemy pieprzem i rozsmarowujemy pozostałą część majonezowo-jogurtowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą tak, by sałatka nie miała kontaktu z powietrzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę .

Po wyjęciu sałatki z lodówki zdejmujemy folię z wierzchu, przykrywamy sałatkę talerzem i odwracamy konstrukcję. Zdejmujemy spód tortownicy, a następnie boki. Sałatka może trafić jeszcze na pół godziny do lodówki i będzie gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na doskonały pasztet i świąteczną alternatywę dla białego barszczu .

układanie pieczarek
youtube.com/@MeCooks5804
Włóż do niej liście laurowe. Pozbędziesz się irytującego kuchennego problemu
Łatwo dostępna i bogata w składniki odżywcze. Bosacka wskazała „królową bułek”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy