Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa
W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy i nieformalne spotkania. Na stole prezentuje się niezwykle okazale, a przygotowana z odpowiednio pożywnych składników daje wszystkim gościom możliwość jedzenia we własnym tempie i w miarę własnych potrzeb.
Przygotowana według tego przepisu, sałatka taka jest niezwykle prosta. Pewnej pieczołowitości wymaga jedynie przełożenie jej na talerz, by nie zniszczyć konstrukcji . Dlatego warto wypełnić formę odrobinę wcześniej, by sałatka miała czas na związanie w lodówce.
Sałatka leśna polana
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Me Cooks, gdzie sałatka ta nosi nazwę leśna polana . Nie chodzi chyba o skład, raczej o wygląd – faktycznie grzybki wyglądają w niej, jakby rosły we mchu.
Składniki
- Duży słoik marynowanych pieczarek
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- Duży pęczek koperku
- Pęczek natki pietruszki
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 duże marchewki
- Duża puszka kukurydzy
- 3 duże ogórki konserwowe
- 4 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
- 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę z pieczarkami
Ziemniaki i marchewkę gotujemy, aż będą miękkie. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na złocisto, dodając ulubione przyprawy. Jajka gotujemy na twardo i siekamy.
Formę, najlepiej okrągłą tortownicę, wykładamy folią spożywczą – najlepiej osobno dno, a osobno boki . Na dnie formy układamy nóżkami do góry warstwę pieczarek. Zasypujemy je posiekanym koperkiem, dokładnie wypełniając przestrzenie między grzybkami. Wykładamy warstwę marchewki i smarujemy połową mieszanki jogurtu i majonezu.
Układamy kolejne warstwy sałatki pamiętając, że komponujemy ją od góry do dołu. Na warstwę sosu nakładamy warstwę kurczaka, kukurydzy, a następnie ogórków kiszonych. Wykańczamy warstwą jajek i warstwą żółtego sera. Posypujemy pieprzem i rozsmarowujemy pozostałą część majonezowo-jogurtowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą tak, by sałatka nie miała kontaktu z powietrzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę .
Po wyjęciu sałatki z lodówki zdejmujemy folię z wierzchu, przykrywamy sałatkę talerzem i odwracamy konstrukcję. Zdejmujemy spód tortownicy, a następnie boki. Sałatka może trafić jeszcze na pół godziny do lodówki i będzie gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na doskonały pasztet i świąteczną alternatywę dla białego barszczu .