Przepis na ten pasztet dostałem od kochanej babci. Jego sekret tkwi w jednym dodatku
Zrób pasztet z przepisu mojej babci, a nie zawiedziesz się. Sekretem jest jeden składnik, który cudownie podkręca smak. Pasztet podpasuje każdemu smakoszowi.
Najlepszy pasztet od babci
Odkąd pamiętam, babcia nigdy nie kupowała pasztetu. Po prostu robiła go sama. Mówiła wtedy, że nie ma nic lepszego niż kanapka ze swojskim pasztetem. Faktycznie tak było. W jej wykonaniu pasztet rozpływał się w ustach i smakował niesamowicie pysznie.
Jakiś czas temu w końcu dostałem ten przepis. Okazało się, że jeden składnik jest zaskakujący. Babcia rozwiała wszelkie moje obawy, bo powiedziała, że bez niego ten pasztet nie będzie tak dobry i nie można go pominąć.
Zetrzyj ziemniaki i ułóż na nich plastry schabu. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzieńSmak ukryty w tajemniczym składniku
Babcia do swojego pasztetu zawsze dodawała jeden składnik, który sprawiał, że smakował on obłędnie. Tym dodatkiem są pieczarki. Z nimi ma on o wiele lepszą konsystencję, a smak podpasuje każdemu smakoszowi. Inne potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Kuchnia Pyszności, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 5 ćwiartek z kurczaka
- 300 g wątróbki
- 300 g podgardla
- 4 jajka
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 bułka
- 3 liście laurowe
- 10 g gałki muszkatołowej
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól
Przepis na pasztet od babci
Zacznij od dokładnego umycia ćwiartek z kurczaka. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa włóż do garnka. Dodaj obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz sól.
Doprowadź do zagotowania. Po 15 minutach gotowania dolej odrobinę wody. Włóż pokrojone na kawałki podgardla oraz obrane pieczarki. Całość gotuj przez 60 minut.
W tym czasie oczyść wątróbkę oraz pokrój ją na mniejsze kawałki. Po godzinie wyciągnij z garnka mięso oraz warzywa. Bułkę pokrój na cienkie kromki. Tak pokrojoną włóż do miski i zalej wywarem z garnka.
Do garnka włóż wątróbkę i gotuj ją około 15 minut. Ćwiartki kurczaka oskub z mięsa. W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięsa oraz ugotowane warzywa i namoczoną bułkę.
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie produkty się ze sobą połączyły. Wbij jajka i ponownie wymieszaj.
Prostokątną foremkę wysmaruj masłem oraz oprósz bułką tartą. Przełóż do niej mięsną masę i równomiernie ją rozłóż. Piecz w rozgrzanym do 195 stopni piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie wystarczy pasztet ostudzić, kroić na kawałki i częstować rodzinę. Na pewno będzie im smakować. Sprawdź, przepis na prostą sałatkę z kilku składników oraz dowiedz się, czego nie warto zamawiać w słynnym schronisku.