Smakosze.pl Przepisy Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi
YouTube/@Food & Recipes - Polskie

Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi

24 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób tę roladę na niedzielne śniadanie. Cała rodzina będzie zachwycona. Najlepsze jest to, że możesz dodać to, co akurat masz w lodówce. Przepis jest banalny.

Pożywna rolada na śniadanie

Od kilku tygodni zamiast tradycyjnego chleba na niedzielne śniadanie podaję tę roladę. Jest wyśmienita, a w dodatku pasuje do wszystkiego. Moja rodzina ją uwielbia. Za każdym razem ma zupełnie inne składniki w środku, dlatego zawsze stanowi pewnego rodzaju niespodziankę.

Dzięki dobrze dobranym dodatkom ma niezły smak i jest odpowiednio wilgotna. Jeżeli chodzi o składniki, to poznasz je dzięki liście zamieszczonej poniżej. Myślę, że większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.

mieszanie ciasta.jpg
YouTube/@Food & Recipes - Polskie
Zrobiłem te parówki raz i teraz nie mam chwili spokoju. Domownicy proszą mnie o nie niemal codziennie
Ten olej to "złoto" dla twoich włosów. A buteleczka kosztuje zaledwie kilka złotych

Jakie składniki są potrzebne?

W tym przepisie stałe są tylko składniki na ciasto. To, co włożysz do rolady, zależy tylko od ciebie. Ja najczęściej używam serka śmietankowego i oliwek. Ty możesz zrobić roladę z czymś zupełnie innym. Zerknij na listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Food & Recipes - Polskie, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g oliwek (lub inne ulubione dodatki)
  • 150 g śmietankowego serka
  • sól

Przepis na śniadaniową roladę

Zacznij od wbicia jajek do miski. Wlej mleko i wsyp szczyptę soli. Wlej roztopione masło . Wsyp przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Masa ma być jednolita i bez ani jednej grudki .

Blachę o niskich ściankach wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej blachę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Oliwki przekrój na pół. Wystudzone ciasto posmaruj śmietankowym serkiem . Na jego wierzchu ułóż oliwki. możesz też dodać inne składniki, które akurat masz pod ręką. Sprawdzą się warzywa lub wędliny.

Cały placek zawiń, tworząc z niego roladę. Pokrój ją na kawałki o grubości 2 centymetrów i gotowe. Podaj na śniadanie i zobaczysz, że będzie im smakowało. Sprawdź, czy z gotowej mieszanki wyjdzie dobry chleb oraz dowiedz się, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki .

zawijanie rolady.jpg
YouTube/@Food & Recipes - Polskie

Znajoma kucharka zdradziła, że nie daje budyniu do szarlotki. Zastępuje go innym składnikiem, efekt powala
Czy z tej mąki będzie chleb? Sprawdziłam gotową mieszankę do przyrządzania pieczywa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy