Smakosze.pl Przepisy Taką zupę latem robiła moja babcia. Główny składnik wszystkich dziwił
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Taką zupę latem robiła moja babcia. Główny składnik wszystkich dziwił

30 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wiesz, co ugotować na obiad? Przygotuj tę lekką zupę, a domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu. Zaskoczy ich nie tylko smak, ale i główny składnik,  z którego ją przygotujesz. To danie przyniesie ci orzeźwienia, a upał nie będzie straszny. Przepis pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na You Tube.

Zupa na lato

Lato to pora roku, kiedy nikt nie myśli o gotowaniu zup , które zazwyczaj są sytymi i rozgrzewającymi daniami. Na szczęście są też zupy podawane na chłodno, czyli popularne chłodniki.

Takiego typu zupy doskonale sprawdzą się na upały, ponieważ są lekkie i orzeźwiające. Jedną z nich je ta z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Wyróżnia ją przede wszystkim składnik, z którego jest przygotowywana. Kiedy dowiesz się, czym jest, będziesz bardzo zaskoczona.

śmietana do zupy.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Kładę brzoskwinie na ciasto francuskie i wlewam tę masę. Ten deser smakuje jak milion dolarów

Ten składnik cię zaskoczy

Tę letnią i smaczną zupę przygotujesz z wiśni, a dokładnie z kompotu. Nie kryj zaskoczenia, bo owoce nie są zazwyczaj pierwszymi składnikami, o których myślimy jak o produktach, z których można zrobić doskonałe danie na obiad. Wiśnie powodują, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Oprócz niego potrzebne są także inne składniki, które umieszczono na liście poniżej. Przygotuj potrzebne produkty, a później zrób z nich pyszną zupę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Marioli , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duży słoik kompotu z wiśni
  • 700 ml wody
  • 100 ml śmietany 18 % z kartonu
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • dowolny makaron
  • mąka

Przepis na zupę z wiśni

Do garnka wlej kompot oraz wodę. Wsyp szczyptę soli oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu zagotowania.

Dodaj śmietanę i wymieszaj. Odrobinę mąki wymieszaj z wodą i wlej ją do zupy. Ponownie wymieszaj składniki. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Podawaj ją na chłodno z ulubionym, ugotowanym makaronem. Sprawdź, j ak przyrządzić marynatę do karkówki oraz poznaj przepis na roladki z kurczaka i ananasa .

zupa wiśniowa.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni
Nigdy nie myj malin w ten sposób. Przez 1 błąd stracą cały aromat i smak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy