Smakosze.pl Przepisy Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku
YouTube/@Piekarnia Lesi

Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kochasz słodkie bułki? Ja też, ale odkąd znudziły mi się te, które serwuje moja cukiernia, zacząłem szukać. Poszukiwania przyniosły ten przepis na bułki. Są naprawdę niezwykłe w smaku, a ich przygotowanie nie jest zbyt wymagające. Przekonaj się sama.

Bułki idealne do kawy

Słodkie bułki to jedne z tych wypieków, które mogą być deserem, jak i przekąską w ciągu zabieganego dnia. W połączeniu z kawą to raj dla podniebienia. Idealne na śniadanie, czy drugie śniadanie w pracy.

Mocna kawa ze słodkościami potrafi dać wiele energii na cały dzień. To sprawi, że nie będziesz czuć się ospała i starczy ci sił, aby dotrwać do późnego wieczora.

czarna kawa.jpg
Canva/@ArtRachen01
Tego jeszcze nie było, Biedronka obniżyła ceny regularne 60 produktów. Wszyscy ruszyli do sklepów

Co będziesz potrzebować?

Przepis na te słodkie bułki jest prosty, a ilość składników nieduża. Podobną recepturę możesz znaleźć na kanale Piekarnia Lesi, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie z początku artykułu.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 10 cukry
  • 5 g drożdży
  • 350 g mąki
  • 50 g masła
  • 10 g sody
  • mleko skondensowane lub masło czekoladowe
  • sól

Wyjątkowe słodkie bułki

Zacznij od pogrzania mleka. Uważaj, aby się nie zagotowało . Następnie przelej je do miski i dodaj cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli.

Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Wrzuć kostkę masła w temperaturze pokojowej i zagniataj jak kruche ciasto. Następnie przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia .

Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę. Utwórz z niego wałek, a następnie podziel na 10 części . Z każdej części zrób gładką kulkę, którą później rozpłaszczysz na placek o grubości 5 milimetrów.

Włóż do niego nadzienie ze skondensowanego mleka lub masła czekoladowego. Krawędzie połącz jak pieroga. Możesz zrobić ozdobny wzorek. Nadziane bułeczki odstaw na 20 minut pod przykryciem .

Do garnka wlej wodę, dodaj sodę i zagotuj. Bułki delikatnie włóż do gorącej wody na 30 sekund . Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij je na blachę wyłożoną papierem.

Delikatnie wykonaj 3 nacięcia na wierzchu każdej bułeczki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Poczęstuj swoich bliskich kawą i tą słodką bułką. Będą zachwyceni. Sprawdź, jak w niestandardowy sposób przyprawić mięso oraz jak zrobić faworki w 15 minut .

czekolada.jpg
Canva/@LenkaPrusova
Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Ten obiad mógłbym jeść codziennie
Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy