Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku
Kochasz słodkie bułki? Ja też, ale odkąd znudziły mi się te, które serwuje moja cukiernia, zacząłem szukać. Poszukiwania przyniosły ten przepis na bułki. Są naprawdę niezwykłe w smaku, a ich przygotowanie nie jest zbyt wymagające. Przekonaj się sama.
Bułki idealne do kawy
Słodkie bułki to jedne z tych wypieków, które mogą być deserem, jak i przekąską w ciągu zabieganego dnia. W połączeniu z kawą to raj dla podniebienia. Idealne na śniadanie, czy drugie śniadanie w pracy.
Mocna kawa ze słodkościami potrafi dać wiele energii na cały dzień. To sprawi, że nie będziesz czuć się ospała i starczy ci sił, aby dotrwać do późnego wieczora.
Co będziesz potrzebować?
Przepis na te słodkie bułki jest prosty, a ilość składników nieduża. Podobną recepturę możesz znaleźć na kanale Piekarnia Lesi, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie z początku artykułu.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 10 cukry
- 5 g drożdży
- 350 g mąki
- 50 g masła
- 10 g sody
- mleko skondensowane lub masło czekoladowe
- sól
Wyjątkowe słodkie bułki
Zacznij od pogrzania mleka. Uważaj, aby się nie zagotowało . Następnie przelej je do miski i dodaj cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli.
Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Wrzuć kostkę masła w temperaturze pokojowej i zagniataj jak kruche ciasto. Następnie przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia .
Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę. Utwórz z niego wałek, a następnie podziel na 10 części . Z każdej części zrób gładką kulkę, którą później rozpłaszczysz na placek o grubości 5 milimetrów.
Włóż do niego nadzienie ze skondensowanego mleka lub masła czekoladowego. Krawędzie połącz jak pieroga. Możesz zrobić ozdobny wzorek. Nadziane bułeczki odstaw na 20 minut pod przykryciem .
Do garnka wlej wodę, dodaj sodę i zagotuj. Bułki delikatnie włóż do gorącej wody na 30 sekund . Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij je na blachę wyłożoną papierem.
Delikatnie wykonaj 3 nacięcia na wierzchu każdej bułeczki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Poczęstuj swoich bliskich kawą i tą słodką bułką. Będą zachwyceni. Sprawdź, jak w niestandardowy sposób przyprawić mięso oraz jak zrobić faworki w 15 minut .