Ten przepis na faworki dostałam od cioci. Robi je w 15 minut z taniego składnika
Tłusty Czwartek tuż tuż i zapewne szukasz ciekawych i inspirujących przepisów. Ma być szybko i smacznie? Ten przepis na faworki jest właśnie dla ciebie. Nigdy nie robiłaś ich tak szybko.
Faworki, chrust, kreple
Faworki inaczej chrust to chrupkie i słodkie ciastka popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Tradycyjne faworki robi się z ciasta śmietanowego i smaży się je na głębokim tłuszczu.
Zgodnie z tradycją spożywa się w okolicach karnawału, ostatek, a w szczególności w Tłusty czwartek. Ten niewymagający i szybki przepis sprawi, że będziesz chciała je robić poza tym świętem.
Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotletyFaworki z ciasta francuskiego
Szybkość i prostota tego przepisu tkwi w cieście francuskim. To ono gwarantuje, że faworki zrobisz w 15 minut.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder
- olej roślinny
Jak zrobić faworki w 15 minut?
Ciasto francuskiej w temperaturze pokojowej rozłóż na stolnicy. Nożem wytnij paski o długości 10 centymetrów i szerokości maksymalnie 2 centymetrów.
Następnie rozgrzej patelnię z dużą ilością oleju. Kiedy olej się rozgrzeje, złap za wycięty pasek ciasta, przekręć go wokół własnej osi o 180 stopni i połóż na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż nabiorą złoty kolor. Następnie wyciągnij i zostaw na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju ściekło. Po wysuszeniu i ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem. Oto szybki sposób na pyszne faworki. Sprawdź, ile kosztują pączki u Gessler oraz co zrobić z resztek wędliny.