Takie ciasteczka robiono przed laty w każdym polskim domu. Zaskakuje 1 składnik, dziś mało kto go pamięta
Smaczne ciasteczka można przygotować sprawnie i niemalże bez wysiłku. Pokazał mi to dawny przepis odnaleziony w zeszycie babci. Moja mama mile wspominała tę słodycz, a teraz uwielbiają ją także moje dzieci. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zachwyceni.
Proste ciasteczka z PRL-u wciąż smakują
Lubimy z rodziną skusić się na smaczne ciasteczka. W ostatnim czasie jednak coraz rzadziej je kupujemy. Skład gotowych słodyczy jest nieciekawy, a ich cena zdecydowanie zbyt wysoka. Z tego względu co rusz testuję nowe receptury.
Kiedy w starym zeszycie babci znalazłam przepis z niecodziennym składnikiem, musiałam spróbować. Choć obawiałam się, że nie będę w stanie go kupić, udało się, a wypiek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie można go nie spróbować.
Przepis na ciasteczka z PRL-u
Amoniaczki — bo tak nazywane bywają te pyszne i kruche ciasteczka — są przygotowywane z udziałem amoniaku. To właśnie ten środek nadaje wypiekowi niesamowicie przyjemnej konsystencji i zdecydowanie warto go zrobić.
Nie zrażajcie się przykrym zapachem wydobywającym się z piekarnika podczas pieczenia i skojarzeniami z lekcji chemii — stosowanie amoniaku w takich ilościach jest całkowicie bezpieczne , a ciasteczka zachwycą was smakiem.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka amoniaku
- 3 żółtka z dużych jajek
- 15 g cukru waniliowego
Lista składników nie jest długa, a ciasteczka zje niemal każdy. Zrobienie jest równie sprawne Przekonajcie się sami, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania.
Jak zrobić pyszne ciasteczka? Użyjcie amoniaku
Wykonanie tego PRL-owskiego rarytasu zaczynam od starannego przesiania mąki pszennej do dużej miski. W osobnym naczyniu łączę śmietanę żółtka i amoniak.
Do mąki dodaję cukier oraz cukier wanilinowy, a następnie wrzucam posiekane masło. Mieszam, tworząc coś na kształt kruszonki, po czym dodaję masę ze śmietaną. Energicznie zagniatam, aż uzyskam jednolite ciasto.
Rozwałkowuję je wtedy na podsypanej mąką stolnicy na niezbyt gruby placek. Wycinam ciasteczka i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie ładnie się zrumienią i lekko urosną.
Jak podawać amoniaczki?
Chrupiące ciasteczka nie wymagają dodatków, ale można polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Są świetne zarówno do herbaty, jak i kawy. Dzieci chętnie zjedzą je też z mlekiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić smakowite serduszka — są idealne na każdą okazję. Być może skusi was też przepis na kultowe ciastka z maszynki — to klasyk PRL-u znany wielu smakoszom.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Kawa z mlekiem” na platformie YouTube.