Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu
Nieoczekiwani goście na śniadaniu? Wydawałoby się, że przy tym najważniejszym posiłku dnia trudno popisać się kunsztem. Ale z tą przekąską parówki otrzymują zupełnie inne oblicze.
Parówki z ziemniakami
Oczywiście, kunszt ma swoją cenę. Ten przepis jest dość prosty, ale nieco czasochłonny. Na szczęście są różne patenty, które ułatwiają odpowiednie ponacinanie ziemniaków, a potem łatwe ich usmażenie .
Cała sztuka polega na tym, by ziemniaka odpowiednio przygotować do obróbki. Potrzebujemy dobrego, ostrego noża , by delikatnie, ale gęsto ponacinać bulwy, pozwalając na swobodne uformowanie ich w piękny „kwiatuszek”.
Przekąska ziemniaczano-parówkowa
Podobne przepisy popularne są w Azji, gdzie panują nieco inne tradycje obróbki dobrze nam znanych produktów kulinarnych. Koreański kanał Cooking Haru, który prezentuje podobny przepis, przypomina o odpowiednim namoczeniu ziemniaków , by były sprężyste.
Składniki
- 3 duże podłużne ziemniaki
- 3 parówki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- Sól, olej do smażenia
Przygotowujemy różyczki z ziemniaków i parówek
Ziemniaki obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wyrównujemy, obcinając zaokrąglone końcówki na ok. 1 cm z obu stron. Połówki ziemniaków układamy na desce, a wzdłuż nich, po obu stronach, układamy dwie pałeczki do chińszczyzny.
Ostrym nożem nacinamy ziemniaki, miejsce koło miejsca, używając pałeczek jako zabezpieczenia przed pełnym przekrojeniem ziemniaka. Nacinamy gęsto, tworząc harmonijkę półplasterków o grubości maksymalnie półtora milimetra . Nakrojone połówki ziemniaków zanurzamy w osolonej wodzie i moczymy do zmiękczenia przez ok. 1,5 godziny . Delikatnie sprawdzamy, czy są już na tyle elastyczne, by móc owinąć się wokół palca.
Parówki kroimy na odcinki równe szerokości naszych ziemniaków. Kiedy te ostatnie są już miękkie, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy . Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy ziemniaki, nie zapominając o zakamarkach w nacięciach .
Tak przygotowane ziemniaczane harmonijki owijamy wokół parówek i zabezpieczamy wykałaczką przed rozwijaniem się. Smażymy przekąski na głębokim oleju , aż się zrumienią. Podajemy, gorące i złociste – przed podaniem można delikatnie wyjąć wykałaczki. Wypróbuj też śniadaniowy przepis na faszerowane zapiekane kajzerki oraz na domowe drożdżówki .