Smakosze.pl Przepisy Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu
youtube.com/@CookingHaru

Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

16 lutego 2024

Nieoczekiwani goście na śniadaniu? Wydawałoby się, że przy tym najważniejszym posiłku dnia trudno popisać się kunsztem. Ale z tą przekąską parówki otrzymują zupełnie inne oblicze.

Parówki z ziemniakami

Oczywiście, kunszt ma swoją cenę. Ten przepis jest dość prosty, ale nieco czasochłonny. Na szczęście są różne patenty, które ułatwiają odpowiednie ponacinanie ziemniaków, a potem łatwe ich usmażenie .

Cała sztuka polega na tym, by ziemniaka odpowiednio przygotować do obróbki. Potrzebujemy dobrego, ostrego noża , by delikatnie, ale gęsto ponacinać bulwy, pozwalając na swobodne uformowanie ich w piękny „kwiatuszek”.

Nacinanie ziemniaka
fot. youtube.com/@CookingHaru
Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Przekąska ziemniaczano-parówkowa

Podobne przepisy popularne są w Azji, gdzie panują nieco inne tradycje obróbki dobrze nam znanych produktów kulinarnych. Koreański kanał Cooking Haru, który prezentuje podobny przepis, przypomina o odpowiednim namoczeniu ziemniaków , by były sprężyste.

Składniki

  • 3 duże podłużne ziemniaki
  • 3 parówki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, olej do smażenia

Przygotowujemy różyczki z ziemniaków i parówek

Ziemniaki obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wyrównujemy, obcinając zaokrąglone końcówki na ok. 1 cm z obu stron. Połówki ziemniaków układamy na desce, a wzdłuż nich, po obu stronach, układamy dwie pałeczki do chińszczyzny.

Ostrym nożem nacinamy ziemniaki, miejsce koło miejsca, używając pałeczek jako zabezpieczenia przed pełnym przekrojeniem ziemniaka. Nacinamy gęsto, tworząc harmonijkę półplasterków o grubości maksymalnie półtora milimetra . Nakrojone połówki ziemniaków zanurzamy w osolonej wodzie i moczymy do zmiękczenia przez ok. 1,5 godziny . Delikatnie sprawdzamy, czy są już na tyle elastyczne, by móc owinąć się wokół palca.

Parówki kroimy na odcinki równe szerokości naszych ziemniaków. Kiedy te ostatnie są już miękkie, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy . Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy ziemniaki, nie zapominając o zakamarkach w nacięciach .

Tak przygotowane ziemniaczane harmonijki owijamy wokół parówek i zabezpieczamy wykałaczką przed rozwijaniem się. Smażymy przekąski na głębokim oleju , aż się zrumienią. Podajemy, gorące i złociste – przed podaniem można delikatnie wyjąć wykałaczki. Wypróbuj też śniadaniowy przepis na faszerowane zapiekane kajzerki oraz na domowe drożdżówki .

obtaczanie ziemniaka w mące
fot. youtube.com/@CookingHaru
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy