Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.02.2024 09:17

Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację

faszerowane kajzerki
youtube.com/@quickcooking2021

Ten wspaniały przepis na śniadaniowy przegląd lodówki nie tylko pozwoli uratować przed zmarnowaniem wiele podstarzałych produktów. Dodatkowo zmienia on zwykłe śniadanie w nietypowy i pyszny, szybki posiłek na ciepło.

Zapiekane bułeczki

Od samotników po duże rodziny – wszyscy borykamy się z podobnym problemem, jeśli chodzi o lodówkę. Prędzej czy później gromadzą się w niej produkty, którym zagraża niedługie zepsucie. Każdy powinien mieć jakiś patent, by je uratować. I zapiekane kajzerki na śniadanie są jednym z nich.

Pyszne, chrupiące bułeczki z ciągnącym się serem to sycące śniadanie zamknięte w niewielkiej bułce. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele czasu, dlatego sprawdzą się nie tylko jako weekendowy poranny posiłek. Równie dobrze mogą być szybką przekąską przygotowującą rodzinę na dzień pełen wyzwań w pracy czy szkole.

Zapieczone kajzerki
fot. youtube.com/@quickcooking2021
Nie musisz kupować drożdżówek. Z kilku tanich produktów zrobisz lepszy smakołyk

Bułki z resztek

Polecamy takie bułki jako świetny sposób na uratowanie starzejących się serów, wędlin, pieczarek a także samych kajzerek. Autorka kanału kulinarnego Gotuj z Ewą, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa jednak wyłącznie świeżych składników i jest to równie dobre rozwiązanie.

Składniki

  • 4 kajzerki
  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 4 plastry boczku i/lub wędliny
  • 4 grube plastry sera
  • 25 g sera do starcia
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Przepis na śniadaniowe bułki

Bazą dla faszerowanych i zapiekanych bułek są odpowiednio przygotowane kajzerki. Każdą z nich nacinamy nożem wzdłuż każdego z pęknięć (kajzerki mają ich zazwyczaj pięć). Nacięcie nie może być zbyt długie, by bułki nie rozleciały się. Delikatnie rozchylamy powstałe w ten sposób „skrzydełka”, a ze środka wyjmujemy miąższ.

Do miseczki wybijamy pojedynczo jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Lekko mieszamy, by nie przebić żółtka i delikatnie wlewamy jajko na dno bułki. Czynność powtarzamy z każdą bułką, którą chcemy przygotować.

Do wnętrza bułek wkładamy delikatnie wędlinę, a po zamknięciu w nacięcia wprowadzamy po kawałku plasterka sera i po plasterku pieczarki. Przygotowane bułki układamy na blasze, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 140 stopni. Serwujemy póki ser jest ciągnący.

Jako przegląd lodówki polecamy też ten przepis na placki. Wypróbuj też świetne paluszki ziemniaczane.

Nacinanie kajzerki
fot. youtube.com/@quickcooking2021