Smakosze.pl Przepisy Takie domowe lody robię z 3 składników. Żadnego mieszania, żadnej maszynki i żadnych jajek
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Takie domowe lody robię z 3 składników. Żadnego mieszania, żadnej maszynki i żadnych jajek

28 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na domowe lody, a już nigdy nie spojrzysz na te ze sklepu. Nie dość, że zrobisz je z 3 tanich składników, to w dodatku czas przygotowania jest bardzo krótki. Wypróbuj sposób i przekonaj się sama, że domowe lody smakują zdecydowanie lepiej. Uważaj, bo rodzina polubi je tak bardzo, że będziesz musiała robić te lody na okrągło.

Nie kupuj, zrób domowe lody sama

Ostanie dni wskazują na to, że wiosna zawitała na dobre, a lato zbliża się wielkimi krokami. To dobra okazja, aby zawczasu poznać przepis na domowe lody. To najlepszy deser w ciepłe dni, więc musisz dowiedzieć się, jak przygotować je w swojej kuchni .

Oczywiście, że lody można kupić w sklepie, ale uwierz mi, że te zrobione własnoręcznie smakują zdecydowanie lepiej. Zachwyca nie tylko ich smak, ale też konsystencja. Są bardzo gęste i delikatnie się ciągną. Domownicy będą zachwyceni tym pysznym deserem.

lody.jpg
Fot. Canva/hdere

Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem

Tylko trzy składniki

Do przygotowania lodów będziesz potrzebowała tylko 3 składników. Wiele przepisów na domowe lody opiera się na jajkach. W tym przypadku jest inaczej i nie używamy tego produktu w ogóle.

Lody przygotujesz bez specjalnej maszynki. Nie wymagają także mieszania w czasie mrożenia. Podobny przepis znajdziesz na kanale Uwaga Babcia Gotuje w serwisie YouTube. Stamtąd właśnie pochodzą niektóre zdjęcia.

Składniki:

  • 0,5 l śmietany 36%
  • 25 g kakao
  • 250 ml skondensowanego mleka

Przepis na domowe lody

Do dużej miski przełóż schłodzoną śmietanę. Ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Następnie przez sitko przesiej kakao.

Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, dodaj schłodzone skondensowane mleko . Zmiksuj całość.

Gęstą, jednolitą masę przełóż do plastikowego pojemnika i szczelnie go zamknij. Schowaj do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie domowy lody są gotowe. Nałóż je do pucharków i podawaj domownikom.

Sprawdź przepis na zupę ogórkową oraz poznaj doskonałą metodę na schab .

gotowe lody.jpg
Fot. Canva/Uwaga Babcia Gotuje
Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Czy można jeść dojrzałe banany z brązowymi plamami? Opinia eksperta nie pozostawia złudzeń
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy