Smakosze.pl Przepisy Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Hit to mało powiedziane
Fot. Shutterstock

Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Hit to mało powiedziane

18 marca 2025

Oto jeszcze jeden sposób na wprowadzenie motywu jajka na wielkanocny stół. Nie musi wiązać się z jedzeniem kolejnej porcji. Pozwala też wykorzystać coś, co zazwyczaj jest odpadem – skorupki jajek.

Galaretka drobiowa w wydmuszkach

Oczywiście skorupki jajek nie muszą nigdy być kuchennym śmieciem . Po zmieleniu na pył stają się świetnym nawozem. W małych drobinkach są też zaporą dla ślimaków, dzięki którym nie podpełzną one do naszych grządek z sałatą.

Jednak w święta wielkanocne jajek zużywamy tyle, że nie zaszkodzi jeszcze jedno zastosowanie . W tym wypadku stosujemy je jako formę do galaretki drobiowej. Ta zdrowa przekąska pozwala wprowadzić więcej warzyw do naszej świątecznej diety.

skorupki jajek

Błyskawiczny sposób na utarcie chrzanu. Korzystam z niego od lat

Galaretki w kształcie jajek

Zamiast wydmuszek można w podobnym przepisie użyć gotowych foremek do uzyskiwania kszałtu jajek. Na rynku dostępne są dwa rodzaje – takie, które dzielą się w pionie, dobre do przygotowywania pustych w środku czekoladowych jajek. Drugie to otwierane od góry oraz w połowie poziomo. W tych z łatwością zrobimy nasze galaretki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ białej części pora
  • Po 1 puszce groszku i kukurydzy
  • Wydmuszki z 10 jajek
  • Żelatyna spożywcza

jajko galaretka

Jajka w skorupkach

Mięso zalewamy zimną wodą . Dodajemy włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości kurczaka i studzimy, nie wylewając wywaru.

Wydmuszki jajek dokładnie czyścimy. Ostrym nożem skrawamy od góry ich otwór , by miał szerokość ok. 2 cm. Dolny otwór zabezpieczamy, by galaretka nie wylewała się.

koszyk jajek

Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Kurczaka i marchewkę drobno kroimy. Bulion klarujemy i dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu.

Składniki piętrami nakładamy do foremek lub wydmuszek. Kiedy skorupki będą wypełnione, wypełniamy je tężejącym bulionem. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie do pełnego stężenia do lodówki.

Wypróbuj też trik z gotowaniem jajek i  przepis na niezwykłe kotlety mielone .

auszpik

Weź śledzie i zalej je miodem. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Przenigdy nie wyrzucaj, w marcu zrób nawóz. Hortensje będą kwitły jak szalone
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy