Smakosze.pl Przepisy Takie galaretki w kształcie jajek co roku robię na Wielkanoc. Przepis podpatrzyłem w internecie
YouTube/@Vegetable garden Groch z kapustą

Takie galaretki w kształcie jajek co roku robię na Wielkanoc. Przepis podpatrzyłem w internecie

24 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób galaretkę w kształcie jajek z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Czegoś takiego na pewno nie widzieli na wielkanocnym stole. U mnie znikają bardzo szybko, co świadczy o tym, że muszą smakować.

Jajka z galaretki

Galaretki w kształcie jajek są ze mną od lat. Szukałem kiedyś przepisu na danie, które zaskoczy wszystkich przy wielkanocnym stole i w moje ręce wpadł ten przepis z Internetu. Danie faktycznie wszystkich zadziwiło, ale też zaskoczyło.

Smak galaretki w tym wydaniu jest dużo lepszy. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wiele czasu. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że ta galaretka robi się sama, a ty tylko trochę jej pomagasz. Sprawdź przepis i przekonaj się sama.

galaretka.jpg
YouTube/@Vegetable garden Groch z kapustą
Do miski wrzucam ciecierzycę i miksuję ją z jogurtem. Z powstałego ciasta wychodzi przysmak, że głowa mała
Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania galaretki oprócz żelatyny będą potrzebne ci także składniki na bulion oraz jajka. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej. Z jajek potrzebne będą tylko skorupki. Dlatego pomyśl, co możesz zrobić z ich żółtkiem oraz białkiem. Sprawdź, co potrzebujesz i bierzemy się do pracy.

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszka
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 l wody
  • 9 jajek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g żelatyny
  • kilka plastrów ulubionej szynki

Przepis na wielkanocną galaretkę

Zacznij od obrania marchwi, pora oraz selera . Składniki umieść w garnku. Z pora odetnij zieloną część i włóż ją do garnka. Dodaj piersi z kurczaka i zalej wodą. Wsyp szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę .

W jajkach zrób mały utwór i wylej z nich zawartość . Skorupki delikatnie przenieś do garnka i wypłucz je we wrzątku.

Z zagotowanego bulionu wyciągnij mięso oraz warzywa . Do garnka wlej śmietanę oraz wsyp żelatynę. Dokładnie wymieszaj.

Do wypłukanych skorupek włóż pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz groszek. Skorupki zalej bulionem z żelatyną . Następnie wsadź je do lodówki i pozostaw do stężenia. Kiedy będą gotowe, galaretkę obierz ze skorupki i podawaj na wielkanocny stół. Sprawdź, jaką sałatkę powinnaś zrobić na Wielkanoc oraz dowiedz się na jakim mięsie, gotować żurek .

jajka z szynką.jpg
YouTube/@Vegetable garden Groch z kapustą
Strzelczyk wziął kapustę i podsmażył z kilkoma dodatkami. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść codziennie
Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy