Smakosze.pl Przepisy Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka
Fot. Anna Zyśk

Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka

21 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki obiad na Wielkanoc? Przygotuj kotlety z jajkiem w środku. Jajko jednak to nie jedyna niespodzianka. Rodzina będzie w szoku, gdy powiesz, z jakiego mięsa je przygotowałeś. Te kotlety zachwycają smakiem!

Te kotlety polecają się na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy więc zastanawiać się, jak przygotować święta i co podać najbliższym na uroczyste śniadanie, obiad i kolację. Zwykle na świąteczny obiad w moim domu były rolady wołowe lub pieczony schab.

W tym roku jednak w Wielką Niedzielę przygotuję pyszne kotlety od Ani Zyśk. Vlogerka prowadzi kanał kulinarny, jedz.pysznie na Instagramie. To właśnie tam zamieszcza proste i sprawdzone przepisy na wyśmienite dania na każdą okazję.

Te kotlety w środku mają ugotowane na twardo. Mięso jest niezwykle soczyste i delikatne. Jajko jednak nie jest jedyną niespodzianką. Rodzina będzie zachwycona!

Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

Przepis na wielkanocne kotlety

Do przygotowania kotletów z jajkiem na Wielkanoc nie będziemy potrzebować ani mięsa mielonego z wieprzowiny, ani z wołowiny. Kotlety zrobimy z… białej kiełbasy! Gotowe danie po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 10 ml oleju
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić kotlety z jajkiem?

Krok 1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Z białej kiełbasy usuń osłonkę i przełóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, jajko i bułkę tartą.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nabierz porcję mięsa łyżką. Uformuj kotlet, a następnie spłaszcz.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. W środek włóż ugotowane jajko i dokładnie obklej je mięsem.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kotlety obtocz w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite danie przepisu Remigiusza Rączki oraz różowe jajka faszerowane. Rodzina będzie zachwycona.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk
Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie
Dodawaj do zup i sosów zamiast kostek rosołowych. Wzmacnia serce i wspomaga trawienie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy