Najprostsza turecka sałatka jest tak pyszna, że zatańczysz ze szczęścia. Spróbujesz i podziękujesz

Tak fantastycznej sałatki jeszcze w naszych przepisach nie było. Poznaj przepis na przysmak z białą fasolą w roli głównej i podaj go na obiad, kolację lub do dowolnego posiłku, bo pasuje do wszystkiego. Smak docenią wszyscy, a ty będziesz robić ją na okrągło. Na całe szczęście przygotowanie jest banalne.
Sałatka z dalekiego kraju
Kuchnia turecka w naszym kraju kojarzy się głównie z tą w wersji fast food, a więc z popularnym kebabem. Jak to zazwyczaj w takich wypadkach bywa to, co powszechne nie zawsze okazuje się najlepsze. I tak samo jest właśnie z kuchnią kraju czterech mórz.
Prawdziwym tureckim przysmakiem jest piyaz, czyli sałatka z białej fasoli, cebuli oraz pomidorów. Jest to bardzo łatwy do przygotowania dodatek, który znakomicie połączy się z daniami obiadowymi, a także solo, na przykład na kolację. Decyzja o tym, jak ją podać, należy do ciebie, my ograniczymy się tylko i wyłącznie do udzielenia porad w kwestii przygotowania. Wszelkie wskazówki, a przede wszystkim przepis znajdziesz poniżej.

Fasola i dodatki
Turecka sałatka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przede wszystkim białej fasoli. Warzywo w połączeniu z innymi składnikami oraz doskonałym sosem stanowi wyborną i uniwersalną kompozycję, którą można połączyć z fantastycznymi daniami. Wśród potrzebnych składników wątpliwości może budzić przyprawa sumak. Trudno dostać ją w mniejszych sklepach, ale bez problemu można zakupić ją w dużych marketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Produktów nie ma zbyt wiele, a o tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 12 pomidorów koktajlowych lub 3 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego sumaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól

Przepis na turecką sałatkę z fasoli
Przygotowanie sałatki rozpocznij od przełożenia odcedzonej fasoli do miski. Pomidory umyj i przekrój je na pół. Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka. Przełóż warzywa do miski. Następnie przygotuj sos.
Do małej miski wlej oliwę i sok z cytryny. Dodaj sumak, a także po szczypcie pieprzu i soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj i rozsyp ją po powierzchni sałatki. Gotową podawaj jako dodatek do obiadu lub innych znakomitych dań.
Sprawdź także, ile w tym roku kosztuje świąteczny catering od Gessler oraz wypróbuj niecodzienny sposób na przygotowanie pisanek.






































