Najlepsze, co podasz rodzinie na Wielkanoc. Przepis Rączki jest hitem

Święta wielkanocne coraz bliżej. Przypominają o tym nie tylko sieci sklepów, które kuszą promocjami, ale też celebryci kulinarni, którzy dzielą się przepisami na świąteczne przysmaki. Jeden ze znanych kucharz pokazał, jak przyrządzić domowy pasztet. Takie znakomite dania jeszcze nigdy nie gościło na twoim stole.
Wielkanocny przysmak od Remigiusza Rączki
Najlepszy pasztet na Wielkanoc można przygotować własnoręczne. Tego przysmaku na świątecznym stole po prostu nie może zabraknąć. Wie o tym także Remigiusz Rączka. Słynny kucharz prowadzi na platformie YouTube kanał Rączka Gotuje, gdzie pokazał, jak przyrządzić pasztet w łatwy i szybki sposób.
Jego przepis jest godny polecenia, bo takiego pasztety nie dostaniesz w żadnym, nawet w najlepszym sklepie mięsnym. Kucharz świąteczne danie przygotowuje w bardzo nietypowy sposób oraz z zaskakujących składników. Skoro o nich mowa, zapoznaj się z poniższą listą, a dowiesz się, co dokładnie będzie ci potrzebne.

Wielkanocny pasztet z nietypowych składników
Rączka, pasztet wielkanocny przygotowuje z trzech rodzajów mięs. W składzie znajduje się surowy boczek, wątróbka wieprzowa oraz łopatka. Niezbędne będą także suszone śliwki i podgrzybki. Nad smakiem całości czuwać będą przyprawy. Wszystkie składniki znajdziesz poniżej. Umieściliśmy tam listę z niezbędnymi produktami i ich dokładne proporcje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g surowego boczki
- 400 g wątróbki wieprzowej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g suszonych śliwek
- 25 g suszonych podgrzybków
- 1 namoczona w mleku bułka
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- ½ selera
- ¾ szklanki bulionu
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól

Przepis na pasztet wielkanocny
Boczek oraz łopatkę wieprzową pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę i umieść w nim mięso. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodaj także obrane marchewki, seler, pietruszkę oraz jedną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez godzinę.
Grzyby namocz w wodzie. Drugą cebulę posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło i zeszklij z na nim cebulę. Wątróbkę pokrój na kawałki i sparz ją we wrzątku. Blenderem lub w maszynce zmiel ugotowane warzywa, mięso, a także podsmażoną cebulę, ząbki czosnku i wątróbkę.
Do miski ze zmielonymi składnikami wlej bulion. Gładką masę dopraw papryką, pieprzem, solą i gałą muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą i wymieszaj.
Foremkę do pieczenia typu keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Spód oraz boku formy wyłóż szynką, zrób to w taki sposób, aby plastry wystawały poza krawędzie blachy. Na warstwę z szynki wyłóż pasztet. W jednolitą masę wetknij grzyby i śliwki. Wierzch pasztety przykryj szynką.
Formę ustaw na blaszce z piekarnika i wlej na nią wodę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Pasztet piecz przez godzinę. Gotowy podawaj dopiero po przestudzeniu.






































