Smakosze.pl Przepisy Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków
Fot. Shutterstock/freeskyline

Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków

22 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik.

Pierogi klasyczną polską potrawą

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że pierogi to wizytówka Polski. W naszym kraju robi się je na potęgę. Przepis jest bardzo prosty. Przede wszystkim dużą robotę robi odpowiednie ciasto, które nadaje pierogom niesamowitego smaku . Druga ważna rzecz to oczywiście farsz. W naszym kraju bardzo popularne są pierogi z mięsem, z serem i ziemniakami, czy też z kapustą i grzybami. Te ostatukrytnie znane są tego, że należą do potraw wigilijnych, ale to nie znaczy, że nie można ich robić na co dzień. Oczywiście są też pierogi na słodko. Między innymi z truskawkami, jagodami czy z serem. Do wyboru, do koloru. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Pyszne pierogi z posypką z boczku
Fot. Canva/Dar1930

Tym razem mamy Wam do zaproponowania zupełnie inne pierogi, które z pewnością zdobędą Waszą sympatię, a do tego idealnie się nadadzą na obiad w Wielki Piątek. Poznajcie ten wspaniały przepis .

Surowe pierogi gotowe do ugotowania
Fot. Canva/Dar1930
To najtańsze i najlepsze mięso na rosół. Kosztuje grosze, a Polacy nawet na nie nie spojrzą
Rozsmaruj twarożek na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną to bardzo dobra opcja na obiad w Wielki Piątek. Nie zawierają one bowiem mięsa, a do tego są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu . Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 woreczki kaszy gryczanej
  • 700 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dalsza część tekstu pod filmem .

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Takie pierogi to z pewnością nowatorski wybór , ale za to bardzo smaczny. Poza tym warto eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki.

W pierwszej kolejności zagotowujemy kaszę gryczaną, a później odstawiamy ją do wystudzenia. Cebule drobno siekamy, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę .

Najpierw na rozgrzanej olejem patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a później kaszę gryczaną. Całość smażymy mniej więcej 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając . Później doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Bierzemy się za ciasto. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę soli oraz oleju. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym je rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których następnie umieszczamy farsz . Formujemy pierogi i gotujemy.

Tak przygotowane pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami z pewnością podbiją niejedno podniebienie.

Sprawdź przepis na jajecznicę w cieście francuskim . Zobacz, jaka ryba jest smaczniejsza i zdrowsza niż dorsz .

Smaczne pierogi z posypką
Fot. Shutterstock/freeskyline
Upchaj boczek w słoikach, zalej i odstaw na 30 minut. Mięso rozpływa się w ustach
Zetrzyj na tarce i zalej gorącą wodą. Pobudzi twoje jelita, przyspieszy metabolizm i ułatwi odchudzanie
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy