Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk od lat cieszy się ogromną sympatią Polaków. Nic dziwnego, kucharz zdradza świetne przepisy, a wszystkie jego filmy oglądamy z wielką przyjemnością. Jakiś czas temu Strzelczyk podzielił się recepturą na domową przyprawę do zup, rosołu i sosów. Robi ją w aż trzech wariantach smakowych! Doprawione nią dania rozpływają się w ustach.
Przestań kupować chemię!
Wszyscy chętnie korzystamy z gotowych przypraw, którymi doprawiamy zupy, rosół i sosy. Na rynku znajdziemy gotowe kostki rosołowe, gotowe mieszanki przypraw, a także przyprawy o strukturze galaretki zamknięte w słoiczkach. Każde z nich różnią się nieco składem, jednak we wszystkich znajdziemy konserwanty i sztuczne wzmaczniacze smaku.
To właśnie dlatego warto zamienić sklepowe produkty na domową przyprawę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA zdradził, jak zrobić taką jarzynkę prosto, a przede wszystkim bez żadnej chemii. Gotowa przyprawa w trzech wariantach smakowych nie ma sobie równych. Spróbujesz i z pewnością będziesz robić ją częściej.

Przepis Strzelczyka na domową przyprawę do rosołu
Do przygotowania domowej jarzynki potrzebujemy warzyw korzeniowych i świeżych ziół. Strzelczyk poleca również, by do części przyprawy dodać paprykę słodką oraz papryczkę chili. W ten sposób otrzymamy trzy różne mieszanki, które wykorzystamy do rosołu, zup i sosów.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 350 g marchwi
- 300 g cebuli
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 2 słodkie papryki
- 1 papryczka chili
- 220 g soli kamiennej niejodowanej
Jak zrobić domową jarzynkę w trzech wariantach?
Na samym początku umyj i obierz warzywa korzeniowe. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Z papryczki chili usuń ziarna. Wszystkie warzywa (oprócz papryki słodkiej i chili) pokrój na mniejsze kawałki i partiami wkładaj do blendera kielichowego. Blenduj do momentu, aż uzyskasz mocno posiekane warzywa, nie papkę. Przełóż do miski.

Lubczyk, koperek i natkę pietruszki również zblenduj w blenderze. Przełóż do miski. Całość wymieszaj dokładnie razem z solą, a następnie przełóż do 1 szklanego słoiczka. Do pozostałych składników w misce dodaj zblendowaną papryczkę chili i ponownie wymieszaj. Przełóż do 1 słoiczka.

Teraz zblenduj paprykę. Dodaj do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj. Przyprawę także przełóż do słoiczków. Trzy warianty przyprawy przechowuj w lodówce.
Przygotuj również schab według przepisu Tomasza Strzelczyka. Na Wielkanoc polecamy także wyśmienity pasztet przepisu Remigiusza Rączki. Kucharz ze Śląska robi go w nietypowy sposób.






































