Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.03.2025 12:21

Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka

przyprawa do rosołu
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk od lat cieszy się ogromną sympatią Polaków. Nic dziwnego, kucharz zdradza świetne przepisy, a wszystkie jego filmy oglądamy z wielką przyjemnością. Jakiś czas temu Strzelczyk podzielił się recepturą na domową przyprawę do zup, rosołu i sosów. Robi ją w aż trzech wariantach smakowych! Doprawione nią dania rozpływają się w ustach.

Przestań kupować chemię!

Wszyscy chętnie korzystamy z gotowych przypraw, którymi doprawiamy zupy, rosół i sosy. Na rynku znajdziemy gotowe kostki rosołowe, gotowe mieszanki przypraw, a także przyprawy o strukturze galaretki zamknięte w słoiczkach. Każde z nich różnią się nieco składem, jednak we wszystkich znajdziemy konserwanty i sztuczne wzmaczniacze smaku.

To właśnie dlatego warto zamienić sklepowe produkty na domową przyprawę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA zdradził, jak zrobić taką jarzynkę prosto, a przede wszystkim bez żadnej chemii. Gotowa przyprawa w trzech wariantach smakowych nie ma sobie równych. Spróbujesz i z pewnością będziesz robić ją częściej.

domowa przyprawa do rosołu.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Handel w niedzielę według nowych reguł. Tu zrobisz zakupy 23 marca

Przepis Strzelczyka na domową przyprawę do rosołu

Do przygotowania domowej jarzynki potrzebujemy warzyw korzeniowych i świeżych ziół. Strzelczyk poleca również, by do części przyprawy dodać paprykę słodką oraz papryczkę chili. W ten sposób otrzymamy trzy różne mieszanki, które wykorzystamy do rosołu, zup i sosów.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki: 

  • 350 g marchwi
  • 300 g cebuli
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 słodkie papryki
  • 1 papryczka chili
  • 220 g soli kamiennej niejodowanej

Jak zrobić domową jarzynkę w trzech wariantach?

Na samym początku umyj i obierz warzywa korzeniowe. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Z papryczki chili usuń ziarna. Wszystkie warzywa (oprócz papryki słodkiej i chili) pokrój na mniejsze kawałki i partiami wkładaj do blendera kielichowego. Blenduj do momentu, aż uzyskasz mocno posiekane warzywa, nie papkę. Przełóż do miski.

zblendowana marchewka.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Lubczyk, koperek i natkę pietruszki również zblenduj w blenderze. Przełóż do miski. Całość wymieszaj dokładnie razem z solą, a następnie przełóż do 1 szklanego słoiczka. Do pozostałych składników w misce dodaj zblendowaną papryczkę chili i ponownie wymieszaj. Przełóż do 1 słoiczka. 

zblendowane zioła.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Teraz zblenduj paprykę. Dodaj do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj. Przyprawę także przełóż do słoiczków. Trzy warianty przyprawy przechowuj w lodówce.

Przygotuj również schab według przepisu Tomasza Strzelczyka. Na Wielkanoc polecamy także wyśmienity pasztet przepisu Remigiusza Rączki. Kucharz ze Śląska robi go w nietypowy sposób.

domowa przyprawa do rosołu.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA