Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. To kotlety na medal
Monika Dec
Monika Dec 23.03.2025 09:49

Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. To kotlety na medal

kotlety schabowe
fot. Canva

Jak niedziela, to rosół i kotlety schabowe. W tym wydaniu wychodzą idealnie miękkie i soczyste. Wszystko za sprawą  sekretnego składnika. Z pewnością masz go w swojej lodówce. Wypróbuj nasz patent i ciesz się smakiem wybornych schabowych.

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

Kotlety schabowe są niedzielną tradycją w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych klasycznych dań, którym zajada się już kolejne pokolenie. Mimo ciągle zmieniających się kulinarnych trendów, wciąż są niezastąpionym pomysłem na niedzielny obiad. 

Wiele gospodyń twierdzi, że najlepszy sposób na te popularne kotlety, to moczenie ich w mleku oraz cebuli. Ten patent poleca sama Magda Gessler, która jest niekwestionowanym autorytetem w temacie kuchni polskiej. Nie jest to jednak jedyny sposób na soczyste i smaczne schabowe. Równie dobre kotlety wychodzą, gdy natrzemy je musztardą. Jeden składnik, a wielka różnica. Poniżej zdradzamy dokładny przepis na kotlety w takiej wersji!

Przepyszne kotlety schabowe z ziemniaczkami i plasterkiem cytryny
fot. Canva

 

Sanepid bije na alarm, nie jedz i nie kupuj. Można się poważnie zatruć

Kotlety schabowe z musztardą

Suche i twarde kotlety schabowe są zmorą każdego smakosza. Sprytny sposób sprawi, że wyjdą idealnie miękkie i soczyste. Wszystko za sprawą dodatku musztardy. Przetestowaliśmy ten patent i test wypadł bardzo korzystnie, dlatego dzielimy się nim i polecamy go naszym czytelnikom.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Składniki:

  • 1kg schabu
  • 7 łyżeczek musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz
kokilka z musztardą
fot. Canva

Kotlety schabowe soczyste jak nigdy

Umyj, osusz, pokrój na plastry i rozbij za pomocą tłuczka schab. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą. Obtocz go w roztrzepanym jajku i opanieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej tłuszcz (np. smalec lub olej) i smaż kotlety z obu stron. Danie podawaj z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego!

Sprawdź też przepis na zupę koperkową i turecką sałatkę.

Przepyszne kotlety schabowe
fot. Shutterstock