Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upchaj boczek w słoikach, zalej i odstaw na 30 minut. Mięso rozpływa się w ustach
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 22.03.2025 16:56

Upchaj boczek w słoikach, zalej i odstaw na 30 minut. Mięso rozpływa się w ustach

Boczek w słoiku
Fot. YouTube/Fleisch Zauber

Zastanawiacie się co przygotować na rodzinny obiad, aby goście byli pozytywnie zszokowani? Przede wszystkim musi to być danie, którego nigdy wcześniej nie próbowali. Potrawy mięsne są bardzo pożądane, dlatego też na takie chcemy Wam zaproponować przepis. Mięso wprost rozpływa się w ustach. 

Dania mięsne idealne na rodzinny obiad

Jeśli już zaprosiliście rodzinę na pyszny obiad, to przygotujcie coś, co ich wprawi w osłupienie. Warto poświęcić dużo czasy na gotowanie, aby później cieszyć się nie tylko niesamowitym smakiem przygotowanych potraw, ale również satysfakcją z samodzielnie przygotowanych posiłków i podziwem wśród gości. 

Soczysta wieprzowina w piwie z wyczuwalnym dodatkiem imbiru to fantastyczna propozycja na takie spotkanie rodzinne. Oczywiście można ją również przygotować w wersji bezalkoholowej, jak kto woli, wszystko zależy od preferencji. Rozpływające się w ustach mięso to prawdziwy rarytas, co z pewnością zostanie zauważone przez przybyłych gości. Przedstawiamy Wam przepis na to cudo. 

Boczek pokrojony na kawałki
Fot. YouTube/Fleisch Zauber
100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku niż pudełko po lodach. Zachowa smak niewiarygodnie długo

Patent na soczysty boczek

Tak przygotowany boczek wieprzowy brzmi pewnie dość skomplikowanie, jednak trzymając się przepisu, można ją przygotować bez większych problemów. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 2 butelki piwa
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • ogórki kiszone
  • 250 g ugotowanych marchewek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • groszek konserwowy
  • czerwona cebula
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 50 g majonezu
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • koperek
  • musztarda

Jak przygotować pyszny boczek wieprzowy?

Boczek wieprzowy rozpływający się w ustach to świetny materiał na obiad. Jednak, aby go przygotować, trzeba poświęcić trochę czasu. Ale warto, ponieważ efekt smakowy jest piorunujący. 

W pierwszej kolejności kroimy boczek wieprzowy na mniejsze kawałki. Mogą być grube plastry, tak aby się zmieściły w słoikach. Następnie przekładamy kawałki boczku do wspomnianych słoików, zalewamy piwem alkoholowym lub bezalkoholowym i odstawiamy na 30 minut, aby mięso mogło się w spokoju zamarynować. 

Po upływie tego czasu wyjmujemy boczek ze słoika i układamy na ręczniku papierowym, aby go trochę odsączyć. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, po czym układamy na niej kawałki boczku. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aby mięso mogło się zarumienić

W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Kiedy mięso nabierze kolorów, zdejmujemy je z patelni i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i dokładamy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż składniki ładnie się zeszklą. Kiedy tak się stanie, ponownie układamy na patelni kawałki boczku. Doprawiamy solą, pieprzem i kontynuujemy smażenie. 

Imbir kroimy na kilka mniejszych kawałeczków, a konkretnie w cienkie plasterki i dorzucamy do smażących się składników. Całość mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy przez chwilę. W kolejnym kroku wlewamy na patelnię butelkę piwa, ponownie przykrywamy i znowu dusimy. 

Kawałki boczku z dodatkiem piwa
Fot. YouTube/Fleisch Zauber

W międzyczasie kroimy w kostkę ugotowane ziemniaki, kilka ogórków kiszonych, czerwoną cebulę, marchewkę i jajka, które wcześniej ugotowaliśmy na twardo. Wszystkie składniki przekładamy do jednej, dużej miski i dorzucamy groszek konserwowy

W kolejnym kroku blendujemy orzechy ziemne i koperek, po czym przekładamy je do osobnej miski. Dokładamy kwaśną śmietanę, majonez, łyżkę musztardy oraz dwie łyżki soli i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie mieszamy. Taki sos przekładamy do większej miski z wcześniej pokrojonymi warzywami. Wszystko razem mieszamy. 

Boczek wieprzowy zdejmujemy z kuchenki. Dekorujemy go posiekaną natką pietruszki

Tak przygotowane soczyste mięso podajemy z przygotowaną sałatką ziemniaczaną, wzbogaconą innymi składnikami. 

Należy oczywiście pamiętać, że spożywanie alkoholu jest szkodliwe, dlatego polecamy przygotowanie takiego dania w wersji bezalkoholowej. 

Sprawdź przepis na panierowane jajka z zielonym farszem. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na mrożenie koperku

Soczysty boczek podany z sałatką ziemniaczaną
Fot. YouTube/Fleisch Zauber