Smakosze.pl Przepisy Takie różyczki podaję na specjalne okazje. W głowie się nie mieści z czego są zrobione
fot. youtube.com/recipeRevamp

Takie różyczki podaję na specjalne okazje. W głowie się nie mieści z czego są zrobione

22 sierpnia 2024

Ten przepis na niesłychanie efektowną przekąskę nie jest tak trudny, jak spektakularny jest jej widok. Ziemniaczane przekąski wzbudzą z pewnością podziw na imprezowym stole. A jeśli podane będą z odpowiednimi dipami, znikną dosłownie w chwilę.

Niecodzienny przepis na ziemniaki

Danie z ziemniaków smażone na głębokim tłuszczu i podawane z sosem należy raczej do kategorii grzesznych przyjemności. Jak tu jednak nie grzeszyć, skoro kuszą nas takie kartoflane różyczki? Ich płatki doskonale nabierają dipy, w przygotowaniu których możemy wykazać się prawdziwym kunsztem.

Do ziemniaków takich doskonale sprawdzi się więc sos czosnkowy czy kupny słodki chili ze sklepowego regału kuchni świata. Niejadkom zasmakują takie ziemniaki z ketchupem, a dla tych bardziej wybrednych sprawdzi się sos śmietanowy czy tysiąca wysp. Ale co ciekawe, możemy też przyrządzić rozmaite wersje tej potrawy, w zależności od przyprawienia.

plasterki ziemniaków
fot. youtube.com/recipeRevamp
Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal

Ziemniaki na głębokim oleju

Po przyrządzeniu warto posypać takie ziemniaczane kwiatki wybranymi przyprawami . Świetnym pomysłem będzie tymianek czy wędzona papryka. Genialną kompozycją do takich chipsów jest też drobno starty parmezan .

Składniki

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • Wybrane przyprawy, np. suszony czosnek, papryka wędzona, cayenne, drobno starty parmezan
  • Sól, olej do głębokiego smażenia

Przepis na chrupki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 mm. Zasypujemy je solą i mieszamy, by dostała się w zakamarki. Następnie zalewamy je wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Ziemniaki cedzimy z wody i płuczemy ponownie, już bez soli. Czynność powtarzamy, aż woda, w której płuczemy ziemniaki, będzie przejrzysta . Wtedy odsączamy je na ręczniku papierowym i przekładamy do torebki foliowej.

Plasterki ziemniaków zasypujemy skrobią ziemniaczaną i potrząsamy, by dostała się ona w zakamarki. Następnie formujemy różyczki – pierwszy plasterek zwijamy w rulonik, a kolejne owijamy wokół niego, raz z lewej, raz z prawej strony. Po przygotowaniu kilku warstw spinamy ze sobą plasterki wykałaczkami. Tak powstają kwiatki.

W rondelku rondelku dobrze rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu o wysokim punkcie dymienia . Różyczki smażymy, aż będą złociste, a następnie wyjmujemy cedzakiem na ręcznik papierowy. Po lekkim przestygnięciu posypujemy ostrożnie solą, a także przyprawami. Podajemy z wyborem dipów.

Wypróbuj też przepis na domowe suszone pomidory i poznaj najniebezpieczniejszy ser świata .

różyczki z ziemniaków
fot. youtube.com/recipeRevamp
Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę
Zjadł w Warszawie śniadanie za 6 zł. Ciężko uwierzyć, gdzie jest tak tanio
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy