Takie różyczki podaję na specjalne okazje. W głowie się nie mieści z czego są zrobione
Ten przepis na niesłychanie efektowną przekąskę nie jest tak trudny, jak spektakularny jest jej widok. Ziemniaczane przekąski wzbudzą z pewnością podziw na imprezowym stole. A jeśli podane będą z odpowiednimi dipami, znikną dosłownie w chwilę.
Niecodzienny przepis na ziemniaki
Danie z ziemniaków smażone na głębokim tłuszczu i podawane z sosem należy raczej do kategorii grzesznych przyjemności. Jak tu jednak nie grzeszyć, skoro kuszą nas takie kartoflane różyczki? Ich płatki doskonale nabierają dipy, w przygotowaniu których możemy wykazać się prawdziwym kunsztem.
Do ziemniaków takich doskonale sprawdzi się więc sos czosnkowy czy kupny słodki chili ze sklepowego regału kuchni świata. Niejadkom zasmakują takie ziemniaki z ketchupem, a dla tych bardziej wybrednych sprawdzi się sos śmietanowy czy tysiąca wysp. Ale co ciekawe, możemy też przyrządzić rozmaite wersje tej potrawy, w zależności od przyprawienia.
Ziemniaki na głębokim oleju
Po przyrządzeniu warto posypać takie ziemniaczane kwiatki wybranymi przyprawami . Świetnym pomysłem będzie tymianek czy wędzona papryka. Genialną kompozycją do takich chipsów jest też drobno starty parmezan .
Składniki
- 3-4 duże ziemniaki
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- Wybrane przyprawy, np. suszony czosnek, papryka wędzona, cayenne, drobno starty parmezan
- Sól, olej do głębokiego smażenia
Przepis na chrupki z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 mm. Zasypujemy je solą i mieszamy, by dostała się w zakamarki. Następnie zalewamy je wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Ziemniaki cedzimy z wody i płuczemy ponownie, już bez soli. Czynność powtarzamy, aż woda, w której płuczemy ziemniaki, będzie przejrzysta . Wtedy odsączamy je na ręczniku papierowym i przekładamy do torebki foliowej.
Plasterki ziemniaków zasypujemy skrobią ziemniaczaną i potrząsamy, by dostała się ona w zakamarki. Następnie formujemy różyczki – pierwszy plasterek zwijamy w rulonik, a kolejne owijamy wokół niego, raz z lewej, raz z prawej strony. Po przygotowaniu kilku warstw spinamy ze sobą plasterki wykałaczkami. Tak powstają kwiatki.
W rondelku rondelku dobrze rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu o wysokim punkcie dymienia . Różyczki smażymy, aż będą złociste, a następnie wyjmujemy cedzakiem na ręcznik papierowy. Po lekkim przestygnięciu posypujemy ostrożnie solą, a także przyprawami. Podajemy z wyborem dipów.
Wypróbuj też przepis na domowe suszone pomidory i poznaj najniebezpieczniejszy ser świata .