Takie wytrawne naleśniki mógłbym jeść codziennie. Nikt mi nie wierzy, kiedy mówię z czego zrobione jest ciasto
Tradycyjne naleśniki z mąki, jajek i oleju przejdą do historii, kiedy wypróbujesz ten przepis ciasto z niezwykłym dodatkiem. Naleśniki takie są bardziej zwarte, grubsze i pożywne i świetnie komponują się z wytrawnym farszem.
Naleśniki z ziemniakami
Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowuje się według bardzo uniwersalnego przepisu. Mąka, jajka, mleko i olej o neutralnym smaku dają ciasto, które można stosować w potrawach i na słodko, i na słono. Jednak nic tak nie podkreśli smaku gotowego dania, zwłaszcza w postaci słonej, a nie słodkiej, jak esencjonalne dodatki do naleśników.
W tym przepisie podobną funkcję pełnią… ziemniaki . Jak wiadomo warzywo to sprawdza się niezależnie od tego, jakiej metody obróbki użyjemy, a więc także w wypadku smażenia. Jednak przygotowane w tej postaci ziemniaczane naleśniki dalej są naleśnikami, a nie typowymi plackami ziemniaczanymi.
Ziemniaczane placki naleśnikowe
Aby dodatkowo wzmocnić smak tej naleśnikowej bazy wytrawnych potraw, możemy użyć dowolnych dodatków – ziół i przypraw. Polecamy odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku i łyżeczkę suszonej papryki słodkiej lub ostrej. Ilustracje do przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Lieblingsdesserts. Za efekt tamtego dania odpowiada zapewne kurkuma, która niezwykle intensywnie barwi potrawy na żółto.
Składniki
- 120 g mąki
- ⅓ litra mleka
- 2 jajka
- 2 duże ziemniaki
- 40 ml oleju roślinnego
- 50 g masła
- Przyprawy: słodka i ostra papryka lub inne wybrane
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Pęczek cebulki dymki
- 4-5 plasterków szynki
- Duża garść czarnych oliwek
- 150 g tartej mozzarelli
- Mały pęczek natki pietruszki
Smażymy naleśniki z ziemniaczanego ciasta
Do miski wybijamy jajka i roztrzepujemy, dodając ciepłe mleko. Stopniowo, regularnie mieszając, dodajemy przesianą mąkę. Kiedy składniki są dobrze połączone, przecieramy je przez sitko , żeby mieć pewność, że w cieście nie będzie grudek.
Do ciasta dodajemy olej, posiekany koperek i wybrane przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość rzadkie . Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Na patelni o rozgrzewamy olej i smażymy dość grube naleśniki, z obu stron, aż będą złociste. Masa z ziemniakami będzie dość gęsta i zapewne będzie trzeba nakładać po 2-3 łyżki ciasta na jednego naleśnika. Po zdjęciu każdy placek smarujemy łyżeczką masła. Układamy je jeden na drugim.
W misce mieszamy startą mozzarellę, szynkę pokrojoną w paski, posiekane oliwki, natkę pietruszki i dymkę. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy po porcji takiej mieszanki na każdym naleśniku i zawijamy w rulon. Dobrze zrobić to jak najszybciej po usmażeniu naleśników , żeby ser miał szansę się rozpuścić.
Wypróbuj też przepisy na jajka z orzeźwiającym sosem chrzanowym i sałatkę jarzynową w niezwykłej formie .