Połączyłem to, co miałem pod ręką i wyszła mi pyszna sałatka. Jej główny składnik zaskakuje każdego
![mieszanie sałatki](https://images.iberion.media/images/1920/salatka_40f629302a.jpg)
Ta błyskawiczna mięsna sałatka przywraca do łask często dziś pomijany element: podroby. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a przepis jest banalny. Tymczasem wychodzi z niego pełne i sycące danie.
Bogactwo wątróbki
Kiedy myślimy o sałatce, przychodzi nam do głowy przeważnie dodatek do dania głównego. Jako jego zastępstwo sałatki występują głównie w niektórych restauracjach. Zamawiamy je rzadko, przekonani, że nie zastąpią one sycącego posiłku.
Tej z pewnością się uda. To bardzo konkretna sałatka oparta o wątróbkę drobiową. To jeden z najpopularniejszych podrobów w naszych sklepach. Warto sięgać po nią od czasu do czasu, bo jest tanim i świetnym źródłem białka, żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Z powodu tych składników polecana jest kobietom w ciąży.
![Krojenie wątróbki](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka3_2c29adee76.jpg)
Sałatka z wątróbką
W tej sałatce komponuje się doskonale zaledwie kilka składników. Spaja ją gęsty jogurt z orzeźwiającym dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Podobny przepis można znaleźć na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzą ilustracje do naszego tekstu. Tam zaproponowano bardziej esencjonalny sos z majonezu połączonego z jogurtem.
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 duże ogórki konserwowe
- Dymka
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, ziarnisty pieprz kolorowy
- Gęsty jogurt naturalny lub skyr
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowujemy sałatkę z podrobami
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i małą garstką ziaren kolorowego pieprzu. Do gotującej się wody wkładamy oczyszczoną wątróbkę drobiową.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy 2-3 łyżki wody z gotującej się wątróbki i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka.
Kiedy wątróbka będzie już ugotowana, cedzimy ją i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy ją w cienkie plasterki lub kostkę. Przenosimy do salaterki, a na wierzch nakładamy duszoną cebulę. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do kompozycji.
Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z sałatką. Na wierzch posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z pieczywem.
Wypróbuj też przepisy na pomysłowy deser i sałatkę w niecodziennym wydaniu.
![składniki sałatki](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka2_440069bf24.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![prażuchy](https://images.iberion.media/images/origin/prazuchy_12fac51697.jpg)
![wędliny](https://images.iberion.media/images/origin/wedliny_4896778d69.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Wojsko](https://images.iberion.media/images/origin/wojsko_fot_MON_adam_burakowski_EN_fa305a8fcb.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Doda, Dariusz Pachut](https://images.iberion.media/images/origin/KA_Pi_F_2601878085.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)