Połączyłem to, co miałem pod ręką i wyszła mi pyszna sałatka. Jej główny składnik zaskakuje każdego
Ta błyskawiczna mięsna sałatka przywraca do łask często dziś pomijany element: podroby. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a przepis jest banalny. Tymczasem wychodzi z niego pełne i sycące danie.
Bogactwo wątróbki
Kiedy myślimy o sałatce, przychodzi nam do głowy przeważnie dodatek do dania głównego. Jako jego zastępstwo sałatki występują głównie w niektórych restauracjach. Zamawiamy je rzadko, przekonani, że nie zastąpią one sycącego posiłku.
Tej z pewnością się uda. To bardzo konkretna sałatka oparta o wątróbkę drobiową. To jeden z najpopularniejszych podrobów w naszych sklepach. Warto sięgać po nią od czasu do czasu, bo jest tanim i świetnym źródłem białka, żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Z powodu tych składników polecana jest kobietom w ciąży.
Na te słodkie bułeczki potrzebuję 4 składników. Nie uwierzysz, z czego powstają, rodzina za nimi przepadaSałatka z wątróbką
W tej sałatce komponuje się doskonale zaledwie kilka składników. Spaja ją gęsty jogurt z orzeźwiającym dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Podobny przepis można znaleźć na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzą ilustracje do naszego tekstu. Tam zaproponowano bardziej esencjonalny sos z majonezu połączonego z jogurtem.
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 duże ogórki konserwowe
- Dymka
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, ziarnisty pieprz kolorowy
- Gęsty jogurt naturalny lub skyr
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowujemy sałatkę z podrobami
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i małą garstką ziaren kolorowego pieprzu. Do gotującej się wody wkładamy oczyszczoną wątróbkę drobiową.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy 2-3 łyżki wody z gotującej się wątróbki i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka.
Kiedy wątróbka będzie już ugotowana, cedzimy ją i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy ją w cienkie plasterki lub kostkę. Przenosimy do salaterki, a na wierzch nakładamy duszoną cebulę. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do kompozycji.
Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z sałatką. Na wierzch posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z pieczywem.
Wypróbuj też przepisy na pomysłowy deser i sałatkę w niecodziennym wydaniu.