Smakosze.pl Przepisy Takie ziemniaki robię na obiad dosłownie co kilka dni. Rodzina je uwielbia, zawsze proszą o dokładkę
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Takie ziemniaki robię na obiad dosłownie co kilka dni. Rodzina je uwielbia, zawsze proszą o dokładkę

5 października 2023

Ziemniaki są idealnym wyborem, gdy chcemy przygotować szybki obiad. Ugotowane jak na purée mogą stanowić bazę do wykonania prostej zapiekanki. Raz spróbujecie i — podobnie jak ja - jeszcze nie raz się skusicie.

Przepis na szyki obiad z ziemniaków

Danie, w którym z ziemniaczanego purée formuje się łódeczki i wypełnia je sycącym farszem, przypadło do gustu mojej rodzinie. Nadzienie stanowi soczyste mięso. Taka potrawa znika z talerzy w mgnieniu oka.

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 10 g masła lub margaryny
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 100 g sos pomidorowego lub 3-4 pomidory świeże
  • 1 duża cebula
  • 200 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania

Kilka prostych produktów wystarczy, by przygotować pyszny posiłek. Jego wykonanie, które opisuję w dalszej części artykułu, jest bardzo proste. Efekty zachwycają od pierwszego kęsa.

Łódeczki z ziemniaka na szybki obiad.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv
Przepis na te pierogi mam od koleżanki. Do farszu używam tylko 2 składników, smakuje obłędnie

Jak zrobić szybki obiad dla całej rodziny? Postawcie na ziemniaki

Zaczynam od przeniesienia ugotowanych ziemniaków do miski i rozgniecenia na purée przy pomocy tłuczka. Łączę je z masłem lub margaryną i dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Powierzchnię masy wyrównuje, a następnie całość dziele na 4 części. Formuję spore łódeczki. Układam je w formie żaroodpornej posmarowanej odrobiną oleju. Dno każdej wypełniam porcją startego sera żółtego oraz mięsnym farszem.

Aby go przygotować, szklę posiekaną cebulę. Wrzucam do niej mieloną łopatkę wieprzową i smażę, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodaję pomidory w postaci sosu lub miąższu ze świeżych warzyw. Doprawiam całość słodką papryką, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.

Gdy już w łódeczkach znajdzie się masa mięsna, dodaję jeszcze kolejną porcję sera na wierzch. Teraz szybki obiad z ziemniaków trzeba już tylko zapiec w piekarniku. Wystarczy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać szybki obiad z ziemniaków?

Danie nie wymaga sosu czy sałatki, lecz najlepiej smakuje na ciepło. Nie warto zatem robić go na zapas. Jest natomiast świetne, gdy chcemy wykorzystać resztki z lodówki. Do farszu można dodać zarówno warzywa pieczone, jak i kończący się sos boloński.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na szybki obiad. Koniecznie przetestujcie pyszny gulasz z ziemniaków , który nie rujnuje portfela. Być może skusi was też niezawodny patent na ziemniaki po szwedzku — są idealne do kotletów sojowych w panierce.

Szybki obiad z ziemniaków jest pyszny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv
W Biedronce powariowali. Od dziś uwielbiane towary dostaniesz za ułamek ceny, nie zapomnij o limitach
Tak grzyby marynowała moja babcia. Zamiast cukru stawiała na inny dodatek, to najlepszy przepis
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy