Takie ziemniaki robię na obiad dosłownie co kilka dni. Rodzina je uwielbia, zawsze proszą o dokładkę
Ziemniaki są idealnym wyborem, gdy chcemy przygotować szybki obiad. Ugotowane jak na purée mogą stanowić bazę do wykonania prostej zapiekanki. Raz spróbujecie i — podobnie jak ja - jeszcze nie raz się skusicie.
Przepis na szyki obiad z ziemniaków
Danie, w którym z ziemniaczanego purée formuje się łódeczki i wypełnia je sycącym farszem, przypadło do gustu mojej rodzinie. Nadzienie stanowi soczyste mięso. Taka potrawa znika z talerzy w mgnieniu oka.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 10 g masła lub margaryny
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 100 g sos pomidorowego lub 3-4 pomidory świeże
- 1 duża cebula
- 200 g tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki wedle uznania
Kilka prostych produktów wystarczy, by przygotować pyszny posiłek. Jego wykonanie, które opisuję w dalszej części artykułu, jest bardzo proste. Efekty zachwycają od pierwszego kęsa.
Jak zrobić szybki obiad dla całej rodziny? Postawcie na ziemniaki
Zaczynam od przeniesienia ugotowanych ziemniaków do miski i rozgniecenia na purée przy pomocy tłuczka. Łączę je z masłem lub margaryną i dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Powierzchnię masy wyrównuje, a następnie całość dziele na 4 części. Formuję spore łódeczki. Układam je w formie żaroodpornej posmarowanej odrobiną oleju. Dno każdej wypełniam porcją startego sera żółtego oraz mięsnym farszem.
Aby go przygotować, szklę posiekaną cebulę. Wrzucam do niej mieloną łopatkę wieprzową i smażę, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodaję pomidory w postaci sosu lub miąższu ze świeżych warzyw. Doprawiam całość słodką papryką, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
Gdy już w łódeczkach znajdzie się masa mięsna, dodaję jeszcze kolejną porcję sera na wierzch. Teraz szybki obiad z ziemniaków trzeba już tylko zapiec w piekarniku. Wystarczy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać szybki obiad z ziemniaków?
Danie nie wymaga sosu czy sałatki, lecz najlepiej smakuje na ciepło. Nie warto zatem robić go na zapas. Jest natomiast świetne, gdy chcemy wykorzystać resztki z lodówki. Do farszu można dodać zarówno warzywa pieczone, jak i kończący się sos boloński.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na szybki obiad. Koniecznie przetestujcie pyszny gulasz z ziemniaków , który nie rujnuje portfela. Być może skusi was też niezawodny patent na ziemniaki po szwedzku — są idealne do kotletów sojowych w panierce.