Przepis na te pierogi mam od koleżanki. Do farszu używam tylko 2 składników, smakuje obłędnie
Dobrych pierogów mało kto odmówi. Znajoma opowiedziała mi ostatnio o szybkim przepisie na danie z nadzieniem zrobionym z zaledwie dwóch łatwo dostępnych produktów. Zrobiłam dla moich bliskich i byli zachwyceni. Z przyjemnością dzielę się tym przepisem.
Proste pierogi z kiełbasą
Przygotowanie sycącego posiłku nie musi zając całego popołudnia. Choć pierogi wymagają nieco pracy, wersję z szybkim farszem z kiełbasy i cebuli zrobicie nadzwyczaj szybko. Wszyscy domownicy będą nimi zachwyceni.
Składniki:
- podwójna porcja ciasta na pierogi z tego przepisu
- 2 spore cebule
- 500-600 g kiełbasy np. czosnkowej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz wedle uznania
Ogromną zaletą tego dania jest możliwość zmiany jego charakteru. Wystarczy tylko zmienić wykorzystywaną kiełbasę lub cebulę i uzyskamy inny posiłek. Za każdym razem jest prosto. Sprawdźcie sami, czytając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.
Mieszam 2 składniki, lepię kluski i wrzucam do wrzątku. Wystarczy dodać skwarki i pyszny obiad gotowyJak zrobić smaczne pierogi? Wykorzystajcie kiełbasę i cebulę
Przygotowanie zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroję kiełbasę w niewielką kostkę. Wrzucam ją na patelnię, gdy cebula już zmięknie. Smażę całość, na koniec doprawiając farsz solą i pieprzem wedle uznania.
Niewielkie ilości ostudzonego nadzienia umieszczam w wyciętych z ciasta krążkach i dokładnie zlepiam ich brzegi, formując zgrabne pierogi. Gotuję je w osolonym wrzątku przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię.
Jak podawać pierogi z kiełbasą?
Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie karmelizowana cebula. Jeśli wolicie, możecie ją po prostu zrumienić albo zastąpić gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym doprawionym odrobiną pieprzu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite pierogi. Szczególnie polecamy znakomite ruskie z tofu zamiast twarogu. Być może skuszą was też słodkie pierogi z makiem — smakują nie tylko do święta.