Smakosze.pl Produkty Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Fot. Shutterstock/OrelPhoto

Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować

20 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Cebula, czyli warzywo niezbędne

Cebula jest jednym z najpotrzebniejszych i najczęściej używanych warzyw w naszych kuchniach . Nic dziwnego, bo dzięki niej wiele dań nabiera odpowiedni smak i wyrazistość. Co ciekawe warzywo pozytywnie wpływa również na nasze zdrowie. Warto spożywać je szczególnie jesienią i zimą, bo dzięki zawartym w niej minerałom i witaminom, można wzmocnić swoją odporność.

Cebula ma także właściwości antybakteryjne i na pewno przydadzą się podczas przeziębienia lub grypy. Jest jednak mały haczyk. Cebula, choć jest warzywem odpornym i potrafiącym wytrzymać nawet kilka miesięcy, również jest narażone na zepsucie. Wtedy staje się toksyczna i w ogóle nie powinna być konsumowana.

ce bu la.jpg
Fot. Canva/Vladym Plysiuk
Kiedyś stały na każdym stole. PRL-owski zabytek dzisiaj jest wart fortunę

Taka cebula jest niezdrowa

Wszystkie produkty spożywcze, które ulegają nadpsuciu, są niezdrowe i powinniśmy ich unikać. Podobnie jest również z cebulą, która pomimo swojej wysokiej odporności, również się psuje. Rozpoznanie tego nieświeżego warzywa jest bardzo łatwe.

Jeżeli po wzięciu cebuli, poczujesz, że jest zbyt miękka, to jeden z objawów zepsucia. W dodatku taka cebula po obraniu może okazać się śliska, bo na jej warstwie znajduje się śluz, który również świadczy o rozpoczęciu gnicia cebuli. Pamiętaj także, aby dokładnie obejrzeć pozostałe warstwy warzywa. Jeżeli któraś z nich będzie ciemniejsza, to również świadczy o niezdatności cebuli.

Cebula – jak ją przechowywać?

Aby ustrzec się przed zepsuciem cebuli, należy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dla warzywa wybierze miejsce suche, pozbawione dostępu światła, gdzie temperatura wynosi od 7 do 13 stopni Celsjusza. Nie zapomnij także o odpowiedniej wentylacji.

Cebulę dobrze jest przechowywać w papierowej torbie, a tę najlepiej umieścić w piwnicy lub w garażu. W ostateczności może to być szafka kuchenna, która nie znajduje się w pobliżu piekarnika, kuchenki lub zmywarki, czyli urządzeń wytwarzających wysokie temperatury. Tak przechowywaną cebulę od czasu do czasu przebieraj, a zminimalizujesz ryzyko jej zgnicia.

Sprawdź także przepis na schabowe w innym wydaniu oraz dowiedz się, dlaczego jajka z Lidla wywołały oburzenie wśród klientów .

cebula w torbie.jpg
Fot. Canva/ollikainen
Król przypraw, wspomaga serce i nie tylko. Sprawdza się w każdym daniu
Surówka z marchewki od Ewy Wachowicz jest hitem. Sekret tkwi w dodatkach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy