Te grzyby to sekret najlepszego sosu do gołąbków i kotletów. 5 składników i masz raj w ustach
Sos grzybowy na obiad nie musi być trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten, który przygotujesz z tym przepisem. Potrzebujesz tylko pięciu składników, aby zrobić doskonałe danie, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Najlepszy sos grzybowy
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc to dobry powód, aby poznać kolejny przepis, w którym owoce lasu grają pierwsze skrzypce. Z tym, który przedstawimy ci w dalszej części tekstu przygotujesz obłędny sos kurkowy. Jego smak doskonale łączy się z innymi obiadowymi dodatkami, wiec rodzina będzie zachwycona.
Ty także nie możesz narzekać, ponieważ przygotowanie dania jest łatwe i niezbyt czasochłonne. A to przecież ważne cechy przygotowanego posiłku. Czytaj dalej, a dowiesz się, co oprócz kurek będzie ci potrzebne.
Sos kurkowy z kilku składników
Jak wiesz, sos z kurek składa się tylko z pięciu składników. Ta ograniczona liczba produktów wystarczy, aby przygotować smaczny sos. Oprócz grzybów potrzebować będziesz także śmietanę, cebulę i kilka dodatków. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a sos kurkowy będzie idealny.
Składniki:
- 200 g kurek
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- 1 szalotka
- 1 pęczek koperku
- olej
Przepis na sos z kurek
Szalotkę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Kurki dokładnie oczyść i umyj, a następnie włóż je na patelnię, kiedy cebula się zeszkli. Całość przypraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut.
Ważne jest, aby woda zawarta w grzybach odparowała. Dopiero wtedy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Składniki podgrzewaj przez 2 minuty, mieszając. Po tym czasie sos z kurek jest gotowy i możesz podawać go na obiad.