Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki
Kluski z ziemniaków mogą się znudzić. Na szczęście sycące danie można przygotować także bez popularnego warzywa. Wykorzystując zdrowy napój mleczny, uzyskamy znakomite efekty.
Szybkie i smaczne kluski na kefirze
Ziemniaki wcale nie są niezbędne do przygotowania smacznych klusek. Jeśli macie pod ręką kefir, pyszne danie zrobicie w zaledwie kilak minut. Wystarczy dodać mąkę pszenną oraz jaja, doprawić i ugotować. Prościej się chyba nie da.
Składniki:
- 225-300 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 2 duże jaja
- sól i pieprz w ilości do smaku
Zaledwie trzy produkty, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, pozwolą wam wyczarować świetny posiłek dla najbardziej wybrednych. Jak go zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczne kluski? użyjcie kefiru
Przygotowanie lekkich i pysznych klusek zaczynam od wbicia jaj do miski i połączenia ich z kefirem. Gdy uzyskam już gładką masę, stopniowo wsypuję mąkę pszenną. Na początek dodaję tylko szklankę — ilość tego składnika zależeć będzie od gęstości kefiru.
Docelowe ciasto na kluski musi być bowiem na tyle płynne, by udało się je włożyć do wody przy pomocy łyżki , ale też na tyle gęste, by zbyt swobodnie z niej nie spłynęło.
Gdy już uzyskam odpowiednią konsystencję, doprawiam masę solą oraz pieprzem. Kluski gotuję w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Dokładnie odcedzam.
Jak podać kluski na kefirze?
Do dania świetnie pasuje zrumieniona na oleju lub maśle cebulka . Możecie do niej też wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek. Dobrą opcją są też mięsne lub wegetariańskie sosy np. grzybowy .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na wyborne kluski. Sprawdźcie jak zrobić tradycyjny śląski rarytas z dziurką . Być może też skuszą was smakowite cepeliny z mięsem .