Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

Placki ziemniaczane z dodatkami
Screen z filmu na kanale YouTube Gesundes Essen von Nata

Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Kilka dodatków sprawi, że danie będzie jeszcze lepsze. Przepis od koleżanki sprawił, że zakochałam się w nich na nowo i już nie wracam do klasyki. Moja rodzina też je ze smakiem.

Nietypowe placki ziemniaczane są znakomite

Smażenie ziemniaczanego rarytasu pod przykryciem i położenie na wierzchu kilku dodatków sprawi, że zwykłe danie zmieni się w prawdziwą kulinarną ucztę. Tak smacznego i zachęcająco wyglądającego posiłku dawno nie podaliście. Każdy się skusi.

Składniki:

  • 300-400 g mączystych ziemniaków
  • 1 niewielki pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 duże jajko
  • tarty ser żółty
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypiorek wedle uznania
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • około pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składników trochę trzeba zgromadzić, ale placki są tak smaczne, że warto podjąć ten wysiłek. Przygotowanie — które opisuję w dalszej części artykułu — wcale nie jest skomplikowane. Musicie sprawdzić.

Ziemniaki na placki ziemniaczane moczę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gesundes Essen von Nata
To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Przyda się pokrywka

Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i starcia ich na tarce o większych oczkach. Wiórki przenoszę do dużej miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam na czas siekania cebuli. Rozdrobnione warzywo łączę z odsączonymi ziemniakami.

Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Wbijam jajo i mieszam. Po chwili dodaję mąkę ziemniaczaną i sprawnie wyrabiam masę. Placki ziemniaczane smażę na dobrze rozgrzanym oleju pod przykryciem. Gdy z jednej strony się zrumienią, obracam.

Na odsłoniętej stronie układam trochę tartego sera żółtego, plaster pomidora, posiekany szczypiorek oraz kolejną porcję sera. Patelnie znów przykrywam i smażę, aż ser się stopi. W tym czasie spód placka powinien już być usmażony.

Jak podać placki ziemniaczane?

Do chrupiącego przysmaku zwykle pasuje sos grzybowy lub kwaśna śmietana. W tym wypadku kolejne dodatki będą zbędne. Po prostu zjedzcie przygotowane smakowite placuszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki ziemniaczane. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić je bez ścierania warzyw. Być może spodoba wam się też prosty patent rarytas z dodatkiem pieczarek i sera żółtego.

Placki ziemniaczane z dodatkami są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gesundes Essen von Nata