Smakosze.pl

YouTube/@beciagotuje

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

20 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak zrobić niezwykle puszysty i wyrośnięty biszkopt? Przecież zdarza się, że to lekkie ciasto opada i nie wychodzi takie, jak tego oczekujemy. Jednak jest pewien sprawdzony sposób na to, by biszkopt cudownie wyrósł. Spróbujcie tego patentu w swojej kuchni.

Biszkopt, czyli puszysty i wyrośnięty

Wyrośnięty biszkopt spędza sen z oczu wielu osobom. Pieczemy to wyjątkowo lekkie ciasto i zależy nam, by pięknie wyrosło. Co więcej, chcemy, by biszkopt nie opadł, a rewelacyjnie się prezentował i pysznie smakował. Co zrobić, by nasz biszkopt wyrósł?

Polecamy najprostszy przepis na biszkopt. Dzięki niemu nasze ciasto będzie wyrośnięte, pyszne i puszyste. Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje. Dlatego wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni i ciesz się smakiem doskonałego biszkoptu. 

biszkopt
YouTube/@beciagotuje
wekowanie

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Jak upiec wyrośnięty biszkopt?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 125 g mąki tortowej typ 405
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy do niej po trochę żółtka i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę po trochę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 160 stopni w termo obiegu przez około 45 minut. 

Wyrośnięty biszkopt, czyli niebo w gębie

Biszkopt po upieczeniu jest bardzo wysoki. Prezentuje się doskonale. Mierzy aż 11 cm. Ciasto nie opada i jest bardzo lekkie i puszyste. Z biszkoptu możemy przygotować pyszne torty. Wystarczy to ciasto przełożyć kremem lub bitą śmietaną.

Biszkopt będzie też idealny z owocami czy konfiturami. Przepis na ten biszkopt jest niezwykle prosty. Jego zaletą jest to, że ciasto zawsze się udaje i imponująco rośnie. Pisaliśmy o przepisie babci na biszkopt. Podawaliśmy też recepturę od cukiernika na to ciasto. 

biszkopt
YouTube/@beciagotuje

Źródło: YouTube/@beciagotuje

zupa odchudzanie

Dzięki tej zupie schudłam już 5 kg, a cholesterol wrócił do normy. Mogłabym jeść ją codziennie

CZYTAJ DALEJ
Gotowanie makaronu

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >