Smakosze.pl Przepisy Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania

11 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie gotuj ryżu ani ziemniaków do obiadu. Zrób te kluski ze szpinakiem, a podbijesz tym smacznym dodatkiem podniebienia domowników. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Koniecznie przekonaj się o tym sama.

Najlepszy dodatek do obiadu

Każdy dobry obiad składa się z mięsa , surówki lub sałatki oraz jednego dodatku, który najczęściej jest w postaci ziemniaków. Niestety te, pomimo że smaczne i pożywne mogą się znudzić. Kasza lub ryż natomiast nie zawsze wszystkim pasują.

Dlatego warto zrobić te kluski ze szpinakiem. Są fantastyczne i na pewno spodobają się każdemu domownikowi. Zrób je i przekonaj się sama, że błyskawicznie znikną z talerzy. Poniżej znajduje się lista składników oraz przepis .

szpinak.jpg
Fot.Canva/bhofack2
Dietetyk wskazał najzdrowsze ze wszystkich warzyw. Polacy niesłusznie je omijają

Co będzie potrzebne?

Składników potrzebnych do przygotowania tych klusek jest naprawdę niewiele. Przekonasz się o tym, kiedy zerkniesz na listę poniżej. To tam umieściłem wszystkie potrzebne produkty. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 200 g mąki
  • 60 g mleka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przepis na kluski ze szpinakiem

Do miski wbij jajko. Wsyp odrobinę soli oraz dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej mleko oraz włóż szpinak. Zblenduj wszystkie składniki, aby się ze sobą połączyły.

Wsyp mąkę i ponownie zblenduj całość. Ciasto na kluski powinno być jednolite i gładkie. W garnku zagotuj wodę.

Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz zacząć gotować kluski. Łyżką nabieraj ciasto i za pomocą drugiej łyżki uformuj z niej podłużny kształt i włóż go do garnka. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania całego ciasta. Kluski gotuj przez maksymalnie 4 minuty i gotowe.

Sprawdź, jak zrobić szybki obiad oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w lasach .

gotowe kluski.jpg
Fot. Canva/cabVisio
Weź wątróbkę, wymieszaj z warzywami i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Polskie truskawki już trafiły do Biedronki. Cena za małe opakowanie zwala z nóg
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy