Te kluski zrobisz w mniej niż 10 minut. Ich główny składnik to kultowa przekąska z PRL-u
Kluski na słodko można przygotować niemalże ekspresowo. Danie wymaga też zaledwie 3 produktów, a jeden z nich gościł kiedyś regularnie w wielu domach. Dziś wciąż można go dostać, więc warto przypomnieć sobie smak tego rarytasu.
Proste i smaczne kluski na słodko
Kluski w moim domu nie cieszą się specjalną popularnością. Ja też niespecjalnie lubię je robić, bo wymagają całkiem sporo pracy, a zjada się je bardzo szybko. Jednak do jednego rarytasu mam sentyment.
W domu rodzinnym jadałam bardzo proste słodkie kluski z bułką tartą i cukrem. Dziś już masło mi nie odpowiada, ale dla dzieci warto ten pyszny deser przygotować.
Wykonuje się go z zaledwie 3 produktów, a głównym jest znany wielu smakoszom produkt czasów PRL-u. Przepis jest banalny, a znajdziecie go w dalszej części artykułu.
Kultowe kluski z serka jak za PRL-u
Kultowe kluski z serka są bardzo proste w przygotowaniu. Zaledwie 3 składniki wystarczą, by słodki posiłek zagościł na naszych talerzach. Najważniejszym jest PRL-owski „serek z krówką” , który do dziś gości na sklepowych półkach. U mnie w domu wszyscy zjadają go z ochotą.
Składniki:
- 150 g serka waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 żółtko lub 1 łyżka aquafaby
Aquafaba jest doskonałym zamiennikiem jajek, który polecam osobom odmawiającym sobie dań ze względu na alergię. Pozyskuje się ją bardzo łatwo — otwierając puszkę z ciecierzycą. Równie proste jest wykonanie klusek z serka. Opisuję je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić świetne kluski? Serek będzie idealnym wyborem
Serek przekładam do miski. Wsypuje do niego mąkę i dokładnie mieszam. Teraz już tylko trzeba połączyć uzyskaną masę z żółtkiem lub aquafabą, które zapobiegną rozpadaniu się rarytasu podczas gotowania.
Z ciasta przy pomocy łyżeczki formujemy małe kawałeczki i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Przyrządzamy przez 2 minuty, licząc od momentu, gdy kluski wypłynęły na powierzchnię.
Jak podać kluski z serka?
Rarytas świetnie smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem. Można te z polać go słodką śmietanką. Lubię zjeść je również z domowym powidłem śliwkowym i masłem orzechowym .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski. Sprawdźcie jak zrobić pyszne i sycące cepeliny z mięsem . Być może skuszą was też znakomite kopytka z dynią .