Te placuszki są jak ambrozja. Stoi za tym mój sekretny składnik
Placki twarogowe to świetna propozycja na słodki obiad lub na deser. Przyrządzam je z przepisu znalezionego w Internecie, a rodzinie smakują za każdym razem. Istotny jest jeden składnik, który nada placuszkom smaku i odpowiedniej konsystencji. Sposób jest szybki i niezbyt skomplikowany.
Placki twarogowe na każdą okazję
Niedawno szukałem przepisu, z którego można przygotować danie na słodki obiad. Znalazłem go w Internecie i okazał się genialny. Zrobiłem z niego placki twarogowe, które mogą być podawane również na deser. Od pierwszego kęsa zachwyciły całą moją rodzinę, więc z całą pewnością zasmakują również i twoim bliskim.
Najlepsze jest to, że przepis, który poznasz w dalszej części artykułu, nie jest skomplikowany i czasochłonny. Poznaj go, a pyszne danie zrobisz w okamgnieniu. Uważaj, bo ich smak uzależnia i rodzina będzie domagać się, abyś przyrządzała je często.
Smak dzięki temu składnikowi
Placki są tak doskonałe dzięki jednemu składnikowi. Jest nim budyń, który dodany do ciasta sprawi, że będą idealnie wyrośnięte, miękkie i właśnie przez to smaczne. Niezbędne są oczywiście inne produkty, a te poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z nich, bo tylko w połączeniu gwarantują udane placki twarogowe. Teraz czas na to, abyś przyrządziła placki twarogowe. O tym, jak to dokładnie zrobić, powiem ci w przepisie umieszczonym poniżej.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego
- 2 łyżki proszku na budyń
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- cukier puder
Przepis na placki twarogowe
Ser przełóż do miski i rozgnieć je za pomocą widelca. Wbij jajka i wymieszaj oba składniki. Następnie wsyp budyń, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj je na jednolitą i gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z niego niewielkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj przyozdobione cukrem pudrem, świeżymi owocami. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Gotuj z Ewą , który znajdziesz zna YouTubie. Sprawdź, przed jakim składnikiem w rosole ostrzega Magda Gessler oraz dowiedz się, z czym nie łączyć ziemniaków .