Smakosze.pl Przepisy Te placuszki są jak ambrozja. Stoi za tym mój sekretny składnik
Fot. YouTube/Gotuj z Ewą

Te placuszki są jak ambrozja. Stoi za tym mój sekretny składnik

25 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Placki twarogowe to świetna propozycja na słodki obiad lub na deser. Przyrządzam je z przepisu znalezionego w Internecie, a rodzinie smakują za każdym razem. Istotny jest jeden składnik, który nada placuszkom smaku i odpowiedniej konsystencji. Sposób jest szybki i niezbyt skomplikowany.

Placki twarogowe na każdą okazję

Niedawno szukałem przepisu, z którego można przygotować danie na słodki obiad. Znalazłem go w Internecie i okazał się genialny. Zrobiłem z niego placki twarogowe, które mogą być podawane również na deser. Od pierwszego kęsa zachwyciły całą moją rodzinę, więc z całą pewnością zasmakują również i twoim bliskim.

Najlepsze jest to, że przepis, który poznasz w dalszej części artykułu, nie jest skomplikowany i czasochłonny. Poznaj go, a pyszne danie zrobisz w okamgnieniu. Uważaj, bo ich smak uzależnia i rodzina będzie domagać się, abyś przyrządzała je często.

ciasto na placki.jpg
Fot. Canva/Anastasia_Prish
1 trik i po kamieniu. Czajnik będzie jak nowy

Smak dzięki temu składnikowi

Placki są tak doskonałe dzięki jednemu składnikowi. Jest nim budyń, który dodany do ciasta sprawi, że będą idealnie wyrośnięte, miękkie i właśnie przez to smaczne. Niezbędne są oczywiście inne produkty, a te poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z nich, bo tylko w połączeniu gwarantują udane placki twarogowe. Teraz czas na to, abyś przyrządziła placki twarogowe. O tym, jak to dokładnie zrobić, powiem ci w przepisie umieszczonym poniżej.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego
  • 2 łyżki proszku na budyń
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • cukier puder

Przepis na placki twarogowe

Ser przełóż do miski i rozgnieć je za pomocą widelca. Wbij jajka i wymieszaj oba składniki. Następnie wsyp budyń, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj je na jednolitą i gładką masę.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z niego niewielkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj przyozdobione cukrem pudrem, świeżymi owocami. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Gotuj z Ewą , który znajdziesz zna YouTubie. Sprawdź, przed jakim składnikiem w rosole ostrzega Magda Gessler oraz dowiedz się, z czym nie łączyć ziemniaków .

plac ki.jpg
Fot. Canva/Wirestock
Taki sernik z jagodami robię raz na kilka dni. Rodzina wciąż o niego prosi
Zrobiła obiad za 1 zł dla czterech osób. Nie uwierzysz, jaką zupę wymyśliła
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy