Smakosze.pl Przepisy Te przetwory robię wyłącznie zimą. Moja rodzina je uwielbia
Fot. Shutterstock/Taras Grebinets

Te przetwory robię wyłącznie zimą. Moja rodzina je uwielbia

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przetwory zwykle przygotowujemy pod koniec lata. Te jednak warto zrobić wyłącznie zimą. Dzieje się tak, ponieważ to o tej porze roku owoce, które są nam potrzebne smakują najlepiej. Są słodkie i niezwykle soczyste. Moja rodzina je uwielbia.

Te przetwory warto przygotować zimą

Zimowe przetwory smakują tak, że można jeść je codziennie. Słodkie i pełne aromatu stanowią doskonały dodatek do dań głównych, ciast i deserów. O jakich przetworach mowa? O konfiturze z mandarynek i pomarańczy! Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że przed przygotowaniem zimowych słodkości, koniecznie umyj, a następnie wyparz słoiki. Dzięki temu zabiegowi przetwory długo pozostaną świeże i smaczne!

Konfiturę z pomarańczy i mandarynek wykorzystuję między innymi do naleśników i racuchów. Słodkie, zimowe przetwory są również doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, a nawet rozgrzewającej herbaty z dodatkiem imbiru . Uwaga! Ten smak uzależnia.

dżem z cytrusów.jpg
Fot. Canva
Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej

Prosta konfitura z pomarańczy i mandarynek

Do przygotowania zimowych przetworów z pomarańczy i mandarynek, potrzebować będziesz dwóch aromatycznych dodatków: szafranu oraz płatków migdałowych. Szafranu używaj z rozwagą. W małych ilościach doskonale wzmacnia smak owoców i dań. Jest korzenny, lekko ostry, piżmowy. Do domowej konfitury z pomarańczy sprawdzi się idealnie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2 soczyste, słodkie pomarańcze
  • 15 mandarynek
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 124 ml zimnej wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 nitki szafranu
  • 40 g płatków migdałów
szafran do konfitury z pomarańczy.jpg
Fot. Canva/Petar Bonev

Jak przygotować konfiturę z cytrusów?

Owoce dokładnie umyj i sparz. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Mandarynki obierz, pokrój i zblenduj. Pomarańcze pokrój w małą kostkę. Na patelnię wsyp cukier i wlej zimną wodę. Gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj zblendowane mandarynki, pomarańcze i gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.

skórka otarta z pomaranńczy.jpg
Fot. Canva/Natalia Ugrymova

Szafran zalej wrzątkiem, a następnie dodaj do składników razem ze skórką pomarańczy. Na suchej patelni przypraż migdały. Dodaj je do konfitury, gdy zacznie gęstnieć. Przygotowane przetwory od razu przełóż do słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimowa konfitura z pomarańczy i mandarynek gotowa.

W karnawale przygotuj również faworki bez pieczenia . Polecamy także walentynkowe ciasteczka . Wyglądają cudownie, a smakują jeszcze lepiej.

dżem z cytrusów.jpg
Fot. Canva/Sstajc

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl

Wziął pod lupę pieczywo z Biedronki. Wyniki testu są jasne
Żadne pyzy, żadne kopytka. Kluski od Strzelczyka są 100 razy lepsze, po prostu pychota
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy