Te przetwory robię wyłącznie zimą. Moja rodzina je uwielbia
Przetwory zwykle przygotowujemy pod koniec lata. Te jednak warto zrobić wyłącznie zimą. Dzieje się tak, ponieważ to o tej porze roku owoce, które są nam potrzebne smakują najlepiej. Są słodkie i niezwykle soczyste. Moja rodzina je uwielbia.
Te przetwory warto przygotować zimą
Zimowe przetwory smakują tak, że można jeść je codziennie. Słodkie i pełne aromatu stanowią doskonały dodatek do dań głównych, ciast i deserów. O jakich przetworach mowa? O konfiturze z mandarynek i pomarańczy! Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że przed przygotowaniem zimowych słodkości, koniecznie umyj, a następnie wyparz słoiki. Dzięki temu zabiegowi przetwory długo pozostaną świeże i smaczne!
Konfiturę z pomarańczy i mandarynek wykorzystuję między innymi do naleśników i racuchów. Słodkie, zimowe przetwory są również doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, a nawet rozgrzewającej herbaty z dodatkiem imbiru . Uwaga! Ten smak uzależnia.
Prosta konfitura z pomarańczy i mandarynek
Do przygotowania zimowych przetworów z pomarańczy i mandarynek, potrzebować będziesz dwóch aromatycznych dodatków: szafranu oraz płatków migdałowych. Szafranu używaj z rozwagą. W małych ilościach doskonale wzmacnia smak owoców i dań. Jest korzenny, lekko ostry, piżmowy. Do domowej konfitury z pomarańczy sprawdzi się idealnie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 soczyste, słodkie pomarańcze
- 15 mandarynek
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 124 ml zimnej wody
- 100 g brązowego cukru
- 3 nitki szafranu
- 40 g płatków migdałów
Jak przygotować konfiturę z cytrusów?
Owoce dokładnie umyj i sparz. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Mandarynki obierz, pokrój i zblenduj. Pomarańcze pokrój w małą kostkę. Na patelnię wsyp cukier i wlej zimną wodę. Gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj zblendowane mandarynki, pomarańcze i gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Szafran zalej wrzątkiem, a następnie dodaj do składników razem ze skórką pomarańczy. Na suchej patelni przypraż migdały. Dodaj je do konfitury, gdy zacznie gęstnieć. Przygotowane przetwory od razu przełóż do słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimowa konfitura z pomarańczy i mandarynek gotowa.
W karnawale przygotuj również faworki bez pieczenia . Polecamy także walentynkowe ciasteczka . Wyglądają cudownie, a smakują jeszcze lepiej.
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl