Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej
Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka sprawi, że twoje obiady będą smakowały jeszcze lepiej. Zrobisz ją w błyskawicznie, a w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Niektóre z nich mogą zaskakiwać, ale komponują się z całością idealnie.
Pyszna surówka od Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk tym razem zaproponował pyszną i szybką surówkę do dania głównego. Jej smak przyćmiewa smak mięsa. Byłem zaskoczony, kiedy mój tata w pierwszej kolejności zjadł ten dodatek, a nie mięso.
Z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić. Smak surówki jest genialny i sprawdzi się do każdego mięsnego dania. W żadnym wypadku nie będzie sucha dzięki wybitnemu sosowi oraz dodatkowi soczystych owoców, czyli jabłek i gruszek. Musisz jej spróbować.
Potrzebne składniki
Strzelczyk swoją surówkę robi ze składników, które znajdziesz na liście poniżej. Jak zaraz się przekonasz, jest ich naprawdę niedużo. Być może masz je nawet w swojej lodówce. Sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy.
Składniki:
- 2 pory
- 1 marchew
- 1 jabłko
- ½ gruszki
- 1 czerwona cebula
- 100 g śmietany 18%
- 40 g majonezu
- 40 g musztardy gruboziarnistej
- 20 g miodu
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Przepis na surówkę od Strzelczyka
Zacznij od odcięcia zielonej części i korzonków z pora . Następnie białą część przekrój na pół i wypłucz z niego zalegający piasek. Pora posiekaj w krążki o grubość około 5 milimetrów .
Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki . Na tych samych oczkach zetrzyj jabłko oraz połowę gruszkę. Nie musisz obierać ich ze skórki .
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do miski włóż śmietanę, musztardę oraz majonez . Wlej odrobinę soku z cytryny. Dodaj miód. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję .
Wszystkie warzywa przełóż do miski . Wlej sos i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj do obiadu, a nawet do świeżego pieczywa z masłem. Będzie pasowała idealnie. Sprawdź, jak zrobić domowy chleb bez zakwasu oraz dowiedz się, czym zabielić pomidorową zamiast śmietany .