Smakosze.pl Przepisy Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej

26 czerwca 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka sprawi, że twoje obiady będą smakowały jeszcze lepiej. Zrobisz ją w błyskawicznie, a w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Niektóre z nich mogą zaskakiwać, ale komponują się z całością idealnie.

Pyszna surówka od Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk tym razem zaproponował pyszną i szybką surówkę do dania głównego. Jej smak przyćmiewa smak mięsa. Byłem zaskoczony, kiedy mój tata w pierwszej kolejności zjadł ten dodatek, a nie mięso.

Z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić. Smak surówki jest genialny i sprawdzi się do każdego mięsnego dania. W żadnym wypadku nie będzie sucha  dzięki wybitnemu sosowi oraz dodatkowi soczystych owoców, czyli jabłek i gruszek. Musisz jej spróbować.

sos.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zapomnij o dodawaniu ryżu do gołąbków. Ten składnik sprawdzi się w nich 100 razy lepiej

Potrzebne składniki

Strzelczyk swoją surówkę robi ze składników, które znajdziesz na liście poniżej. Jak zaraz się przekonasz, jest ich naprawdę niedużo. Być może masz je nawet w swojej lodówce. Sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy.

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • ½ gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g śmietany 18%
  • 40 g majonezu
  • 40 g musztardy gruboziarnistej
  • 20 g miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na surówkę od Strzelczyka

Zacznij od odcięcia zielonej części i korzonków z pora . Następnie białą część przekrój na pół i wypłucz z niego zalegający piasek. Pora posiekaj w krążki o grubość około 5 milimetrów .

Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki . Na tych samych oczkach zetrzyj jabłko oraz połowę gruszkę. Nie musisz obierać ich ze skórki .

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do miski włóż śmietanę, musztardę oraz majonez . Wlej odrobinę soku z cytryny. Dodaj miód. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję .

Wszystkie warzywa przełóż do miski . Wlej sos i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj do obiadu, a nawet do świeżego pieczywa z masłem. Będzie pasowała idealnie. Sprawdź, jak zrobić domowy chleb bez zakwasu oraz dowiedz się, czym zabielić pomidorową zamiast śmietany .

por.jpg
Canva/@ezgikocahan
Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób
Weź ciasto francuskie i owiń je wokół łyżek. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy