Solanka, ta sama, która sprawia, że śledź staje się wyjątkowym produktem spożywczym, przyprawia nas także o nieco kłopotu. W pewnym momencie trzeba pozbyć się nadmiaru soli, który zaburzy smak gotowej potrawy. Jak to zrobić?
Niezależnie od wybranego przepisu na świąteczny (i nie tylko) obiad, mięso warto przygotować przez zamarynowanie. Jest na nie wiele metod. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę.
Pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie? Seromakowiec jest wart uwagi. Wspaniale będzie się prezentował na świątecznym stole, a jego smak zachwyci każdego domownika.
Ten tradycyjny makowiec w wykonaniu najbardziej znanej kucharki wśród zakonnic rzeczywiście nie ma w sobie pozornie nic rewolucyjnego. Doskonałość osiąga jednak dzięki niezwykłej pieczołowitości wykonania. Siostra Anastazja pokazuje, jak włożyć całe serce w gotowanie.
Niezależnie od jej greckiego – lub nie – pochodzenia, ryba po grecku zadomowiła się na dobre na naszych stołach. Nie jest jednak określone, po jaki rodzaj ryby sięgnąć. A zatem przyjrzyjmy się możliwościom i odpowiedzmy sobie na takie pytanie.
Na Wigilię zwykle podajemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. Jednak warto sięgnąć po przepis naszych przodków i ugotować staropolską zupę wigilijną o nazwie Garus. Połączenie suszonych owoców, piernika i ziemniaków zaskakuje, ale też smakuje wybornie.
Magda Gessler podzieliła się swoimi wskazówkami dotyczącymi kupowania ryb na święta. Chodzi nie tylko o jakość. Źle wybrane produkty mogą rodzić zagrożenie dla zdrowia.
Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.
Może niektórych to zdziwi, ale świąteczne paczki pracownicze nie odeszły wraz z PRL-em. Największe polskie sieci handlowe, prócz bonusów finansowych dla pracowników, w dalszym ciągu rozdają też paczki dla ich dzieci. Dzięki mediom społecznościowym możemy porównać i zdecydować, kto wypadł tu lepiej: Lidl czy Biedronka.
Czy dla karpia na świątecznym stole jest w ogóle jakaś alternatywa? Nie wszyscy powiedzą, że tak. Ale ci, którzy gotowi są zerwać z 70-letnią tradycją, mają ciekawe możliwości.
Ten przepis należy do kategorii najprostszych na świecie. Nie znaczy to jednak, że często po niego sięgamy. A więc, dla przypomnienia: tak przygotowujemy ciasteczka z ciasta francuskiego.
Tomasz Strzelczyk prezentuje swój przepis na filety śledziowe „pod jabłkową pierzynką”. Choć słodko-kwaśny smak jabłek zdaje się zbyt dużym kontrastem dla słonych matjasów, propozycja jest zaskakująco zrównoważona w smaku. Ma też niewątpliwy powiew świeżości.
Makowiec włoski to właściwie bliski krewny tego, który nazywamy japońskim. Łączy je między innymi fakt, że ciasto takie nie ma żadnego spodu, a składa się wyłącznie z masy makowej. Oba łączy też to, że są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Święta, a zwłaszcza Wigilia Bożego Narodzenia, to na polskich stołach czas ryb. Jednak nie wszystkie gatunki są warte uwagi. Oto na które należy uważać.
Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania.
Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.
Ta sałatka to niezwykle świąteczna kompozycja. Nie dość, że należy do kategorii warstwowych, czyli okazale prezentuje się na stole. Świąteczne są także jej składniki – jajka i śledzie.
Wigilijny barszcz to danie, które dość łatwo zepsuć. Czasem jeden fałszywy ruch lub niepotrzebny dodatek mogą sprawić, że nie wyjdzie tak jak powinien. Na szczęście wiele problemów ma swoje środki zaradcze. Przyjrzyjmy się im.
To ciasto z Podlasia wygląda bajecznie i smakuje obłędnie. Złożone z cieniutkich placków przełożonych kremem śmietanowym, jest produktem regionalnym miasta Hajnówka. Mowa o cieście o nazwie Marcinek, na które polecam znakomity przepis.
Niekoronowane królowe świątecznych przekąsek i nasze ulubione zimowe owoce. Dobre mandarynki to naprawdę wielki przysmak. Niestety, czasem kupujemy kota w worku i trafiamy na zbyt kwaśne mandarynki.
Choć zbliżają się święta, ekonomia nie ma dla nas prezentów, a raczej rózgę. Okazuje się, że chłostać nas będzie także cenami karpia. Ile zapłacimy za rybę na Wigilię?
Cena na jarmarkach bożonarodzeniowych przyprawiają o zawrót głowy. W Poznaniu trzeba wydać krocie nawet na lizaki. Inne produkty też kosztują niemało i drenują portfele odwiedzających.
Niedziele handlowe w grudniu być może się zmienią. Wszystko przez parlamentarzystów, którzy złożyli propozycję zmieniającą oblicze świątecznych zakupów. Wyjaśniamy, co to oznacza dla każdego z nas.
Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.
Nie każdy przepada za karpiem na Wigilię, choć to przecież tradycyjna już potrawa na święta. Czym zastąpić karpia? Warto przyrządzić rybę na Wigilię, która z powodzeniem go zastąpi. Ten smak oczaruje wszystkich przy świątecznym stole.
Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.
Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na sernik królewski. Podobny przepis znaleźć można w wielu książkach i serwisach kucharskich. Jednak receptura kucharza jest doskonała i daje świetne efekty.