Święta Wielkanocne to magiczny czas. Jedną z tradycji Wielkanocy jest święcenie pokarmów. W Wielką Sobotę większość z nas udaje się do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym wypełnionym różnymi smakołykami. Co warto do niego włożyć? Lepiej dwa razy się zastanowić.
Z pogodą na Wielkanoc bywa różnie. W ubiegłych latach zdarzało się, że świętowaliśmy w upały, ale częściej za oknami panowała dosyć zimowa aura kojarzona z innymi świętami. W tym roku ma być jednak inaczej. Poznaliśmy najnowsze przewidywania meteorologów i mamy szereg dobrych wiadomości. Słońca nie zabraknie, ale parasolki okażą się niezbędne i to wcale nie po to, aby chronić przed promieniami.
Święta Wielkanocne to magiczny czas, w którym jajka odgrywają kluczową rolę. Dlatego, aby zadbać o niepowtarzalny klimat, musimy poznać najlepsze sposoby na stworzenie pięknych pisanek. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a to oznacza, że już niedługo w sklepach rozpocznie się zakupowy szał. Przez okres świąteczny markety będą czynne jednak w innych godzinach. Kiedy będą otwarte, a kiedy zamknięte?
Wiadomo od zawsze, że organizacja tradycyjnego polskiego wesela to niezwykle droga tradycja. Być może będzie ona powoli odchodziła w zapomnienie. Powodem są koszty, których coraz więcej młodych par nie decyduje się ponosić.
Święcenie pokarmów to jedna z tradycji, których przestrzegamy wciąż chętnie. Dla wielu wiąże się z wolnoamerykanką – wkładamy do koszyka cokolwiek wyda nam się na miejscu. Jednak stosunek Kościoła do takiej praktyki nie jest najbardziej przychylny.
Święta Wielkanocne już niedługo. Dlatego tez coraz częstszym tematem do dyskusji są potrawy, które warto przygotować na ten czas. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów. Jednak czy słyszeliście o czymś takim jak kebsożur? Jeśli nie, to zdecydowanie musicie zobaczyć, co to jest.
Oto jeden z najlepszych – choć może nie najprostszych – pomysłów na ozdobne jajka. Wykorzystujemy naturalne metody, by osiągnąć nadnaturalną urodę pisanek.
Święta Wielkanocne to czas, w którym w spotkaniach rodzinnych towarzyszą nam wspaniałe dania i przekąski, w postaci między innymi wypieków. Jednak nie wszyscy mają czas na to, aby ugotować aż tyle potraw. Ewa Wachowicz zatem proponuje catering świąteczny. Jak wyglądają ceny? Będziecie zaskoczeni.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji.
Oto prosty sposób na maślanego baranka bez użycia foremki. Wymaga tylko minimum talentu rzeźbiarskiego. Wystarczy przyjrzeć się instrukcji krok po kroku.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielki krokami. Co za tym idzie, już niedługo zaczną się ogromne przygotowania do tego ważnego dla Kościoła Święta. Jak zatem będzie wyglądać pogoda w tym czasie? Warunki pogodowe mogą nas zaskoczyć.
Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Będzie to idealna okazja do spotkania z rodziną, dlatego tez warto przygotować przekąski, które zaskoczą naszych bliskich swoim smakiem. Babka wielkanocna to klasyk, który obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jest to wielkie wydarzenie w świecie Kościoła, a także ogromna okazja do spotkania z rodziną i spędzenia miło czasu. Na stołach królować będą przepyszne potrawy, a wystrój piękne pisanki. To właśnie takie elementy zbudują klimat Świąt. Dlatego też przedstawiamy Wam fantastyczny sposób na zrobienie pisanek.
Planujesz zaskoczyć gości nietypową wielkanocną przekąską? Wypróbuj ten przepis. Panierowane jajka z zielonym farszem z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale efekt wart jest każdej minuty w kuchni. Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube.
Powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a co za tym idzie, większość osób będzie kupować jajka, aby przygotować z nich pyszne przekąski, między innymi jajka faszerowane. Ewentualnie niektórzy będą chcieli zadbać o wystrój i przygotować piękne i kolorowe pisanki. Kiedy kupujemy jajka, to zostaje nam po nich wytłaczanka. Okazuje się, że nie trzeba jej wyrzucać, ponieważ może ona mieć różne zastosowania.
Prawdę mówiąc, Tłusty Czwartek był już kilka tygodni temu, ale na przygotowanie pysznych słodkości zawsze jest odpowiednia pora. Szczególnie że powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a to idealna okazja na przekąszenie słodkich przysmaków. Oprócz tradycyjnych ciast warto przyrządzić coś, co pozytywnie zaskoczy naszych gości. Ten deser to prawdziwy rarytas.
Pisanki i kraszanki były przez dziesiątki lat przygotowywane domowymi metodami. Ostatnio popadają one nieco w zapomnienie. Kto dziś wie, jak zrobić zielone pisanki?
Święta Wielkanocne to czas, w którym często kupowanym produktem są jajka. Wszystko przez to, że są one symbolem tych Świąt. Wtedy na stołach królują jajka faszerowane, w majonezie, czy też jako dodatek do żurku. Ponadto o kwestie wystroju dbają kolorowe pisanki. Tym razem jednak skupmy się na jedzeniu. Przedstawiamy Wam przepis na jajka idealne na Wielkanoc.
Święta Wielkanocne już niedługo, a co za tym idzie, powoli trzeba planować pyszne potrawy, którymi uraczymy naszych gości. Wiadomo, że jest kilka klasycznych dań, które po prostu muszą znaleźć się na świątecznym. Kolejną kwestią są wypieki. Oprócz tradycyjnych ciast warto przygotować coś nowego. Ciasto marchewkowe jest świetnym pomysłem.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, już teraz warto zacząć planować przepyszne potrawy i przekąski, które w tym czasie będziemy przygotowywać. Oprócz tradycyjnych potraw, warto również skorzystać z niecodziennych przepisów, które również zachwycą pozostałych gości. Dlatego też przedstawiamy Wam pomysł na pyszną sałatkę.
Dino bardzo często słynie z tego, że przygotowuje dla swoich klientów co jakiś czas bardzo ciekawe promocje, z których skorzystanie to prawdziwa okazja do zaoszczędzenia pieniędzy. Tak było również i tym razem. 19 marca weszły w życie obniżki, które mogą zaciekawić niejednego konsumenta. Szczególną uwagę zwracają dwa produkty.
Oto przepis na delikatny wielkanocny pasztet. W jego skład wchodzi kilka gatunków mięsa z zauważalnym udziałem drobiu. Danie jest delikatne, dobre zarówno do jedzenia widelcem, jak i smarowania.
Nie ma powodów do niepokoju. Folię wyjmujemy przed jedzeniem. Zostaje pomysłowa przekąska, która świetnie nadaje się na wielkanocny stół. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Oto garść porad, które pozwolą osiągnąć idealną wydmuszkę. Przy dobrym postępowaniu pisanka będzie miała małe, foremne i dyskretne otwory. Odpowiednio przygotowana, wydmuszka będzie cieszyć oko długi czas. A z jej zawartości przygotujemy świetną, pozbawioną skorupek jajecznicę lub ciasto.
Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, każdy kucharz stara się mieć dla nas przepis na tradycyjne dania na ten okres. Nie inaczej jest u Tomasza Strzelczyka. Nasz ulubiony kucharz podzielił się swoim sposobem na babę wielkanocną.
Oto niezwykle szybki i bardzo prosty przepis na świąteczne danie. Biała kiełbasa zmienia się w dzięki niemu w obiad na Wielkanoc z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem sposób jest niezwykle łatwy – wystarczy połączyć dwa składniki.
Jest wiele sposobów na ładne wielkanocne ciasteczka. Jest też wiele sposobów na smaczne. Ale połączenie tych dwóch to już znacznie trudniejsza sprawa. Tymczasem z tym przepisem zawsze się uda.