Smakosze.pl Przepisy Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika
Fot. Shutterstock/Rasoi Tak

Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika

24 marca 2024

Te legendarne ciastka dość późno dotarły do Polski, ale kiedy już to się stało, zrobiły prawdziwą furorę. Mało który sklepowy produkt – może oprócz Rafaello – jest tak często naśladowany przez domowych i zawodowych cukierników.

Legendarne oreo

Pochodzące z Nowego Jorku Oreo to ciastka niewątpliwie kultowe już od ponad 110 lat. Choć w ich składzie za smak odpowiada głównie kakao, czekolada i wanilina , mają niezwykle specyficzny, nieco lukrecjowy smak. To zapewne on przyciąga miłośników deserów, którzy próbują naśladować ciastka swoimi wypiekami.

Oczywiście sekretu ciastek produkowanych na wielką skalę w fabrykach rozsianych po świecie nie da się w pełni skopiować . Można jednak spróbować zbliżyć się smakiem do oryginału. Można też, oczywiście, użyć oryginalnych ciastek – czasem jako ozdoby, a czasem – składnika lub przyprawy.

krem z ciastkami oreo
fot. Canva
Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”

Ciasto oreo bez pieczenia

Oto jeden ze sposobów, by smak ciastek z waniliowym kremem przenieść do ciasta bez pieczenia. Będzie świetnie pasowało do pierwszej wiosennej kawy na tarasie. Z pewnością też ucieszy dzieci, które za ciastkami Oreo wprost przepadają .

Składniki

  • 1 opakowanie ciastek Oreo
  • 100 g masła
  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g bitej śmietany
  • 200 g cukru pudru

Ciasto bez pieczenia z ciastek Oreo

Ciastka rozkładamy i oddzielamy herbatnik od kremowego wypełnienia. Większość suchych herbatników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na tzw. ziemię jadalną . W rondelku roztapiamy masło, studzimy, dodajemy do zmiksowanych herbatników i mieszamy, aż masa dokładnie się połączy.

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ubijamy po raz drugi. Na końcu do masy dodajemy krem zdjęty z herbatników Oreo . Do masy dodajemy pokruszone pozostałe kawałki ciastek i mieszamy, by były równomiernie rozmieszczone w cieście.

Masę z herbatników z masłem rozkładamy równomierną warstwą Oreo i również wygładzamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa dobrze związała. Po wyjęciu możemy udekorować je jeszcze jedną porcją ciastek .

Wypróbuj też przepisy na sos tatarski bez majonezu i mazurek według Ani Lewandowskiej .

ciastko oreo na talerzyku
fot. Canva
Dorzuć do masy ten produkt, a pasztet nie pokruszy się podczas krojenia. Ten patent zawsze działa
Wielkanocny koszyczek ma dłuższą historię, niż mogłoby się wydawać. Nie uwierzysz, co kiedyś noszono do święcenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy