Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest doskonały do naleśników
Banany są świetnym dodatkiem do wielu rzeczy. Mogą mieć postać szybkiej przekąski w każdej chwili. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe. Świetnie pasują również do owsianki. Niestety bardzo szybko dojrzewają, dlatego przychodzimy z propozycją zrobienia pysznego dżemu, dzięki któremu smakiem bananów będziecie się mogli cieszyć o wiele dłużej. Koniecznie sprawdźcie jak go zrobić.
Dlaczego dżemy są przepyszne?
Istnieje naprawdę wiele rodzajów dżemów . Mogą być malinowe, truskawkowe czy właśnie bananowe . A także jeszcze więcej. Przede wszystkim są słodziutkie i na każdą okazję, dlatego są tak powszechnie uwielbiane. Idealnie pasują na kanapki czy też do naleśników . Główny bohater tego przepisu, czyli dżem o smaku bananowym nie wymaga posiadania kosmicznych umiejętności kulinarskich. Może go zrobić każdy. Sprawdźcie jak .
Dżem idealny do naleśników
Do przygotowania dżemu bananowego potrzebujemy niewielkiej ilości składników .
Składniki:
- 700 g dojrzałych bananów
- 200 g cukru białego
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 ml wody
Jak zrobić pyszny bananowy dżem?
W pierwszej kolejności obieramy banany i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy sokiem z cytryny . Musimy dokładnie wymieszać nasze banany z sokiem, aby nie ściemniały .
Garnek o średniej wielkości napełniamy 150 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy nasze nasączone sokiem z cytryny banany, a także ekstrakt waniliowy. Zmniejszamy ogień, kiedy owoce zaczną bulgotać .
Całość gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jednocześnie rozbijamy nasze żółte owoce. Możemy to zrobić drewnianą łyżką lub widelcem. Dżem gotujemy przez około 20 minut , aż zobaczymy, że uzyskał satysfakcjonującą nas konsystencję. Należy mieć na uwadze również to, że po wystudzeniu zrobi się on bardziej gęsty.
Jak dżem już wystygnie, przekładamy go do słoiczków i umieszczamy w lodówce .
Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami . Zobacz, jak zrobić ciasto z trzech składników .