Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki
Czy kalafior podany na obiad może zastąpić mięso? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować go z tego przepisu. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Podaj go na obiad i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
Kalafior zamiast mięsa
Dobry obiad powinien składać się z porcji mięsa , dodatków w postaci ziemniaków lub kaszy i smacznej surówki. A co, gdyby okazało się, że mięso można zastąpić znacznie smaczniejszym kalafiorem?
Brzmi zaskakująco, ale naprawdę tak jest. Na tego kalafiora nie można narzekać, bo jest po prostu doskonały. A to wszystko przez jeden tani składnik, który poznasz za chwilę. Najistotniejsze jest to, że przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko, więc nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj go na dzisiejszy obiad. Domownicy na początku mogą być zdziwieni, ale pierwszy kęs warzywa sprawi, że ten dodatek zostanie z wami na długo.
Sekretem jest ten składnik
Kalafior będzie smakował doskonale tylko wtedy, kiedy do jego panierki dodasz drobno pokrojony szczypior z dymki . To on podkręci okrągły, łagodny smak warzywa. Oprócz kalafiora i dymki będziesz potrzebować także innych produktów. Wszystkie znajdują się na liście poniżej. Zerknij na nią i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Staraj się nie pomijać żadnego produktu, bo użyte razem zagwarantują doskonały smak tego dania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny , znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- ½ kg kalafiora
- 1 l wody
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki
- 10 ml octu
- 10 g mielone papryki słodkiej
- 10 g granulowanego czosnku
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- olej
- posiekany szczypior z dymki
- pieprz
- sól
Przepis na kalafiora
Umytego kalafiora, pokrój na małe kawałki. Przełóż go do garnka, zalej wodą i dodaj ocet. Włóż obrany ząbek czosnku i gotuj do miękkości. W czasie gotowania drobno posiekaj umyty szczypior z dymki.
Do miski wsyp mąkę, granulowany czosnek, mieloną słodką paprykę, pieprz, sól oraz dymkę. Wbij jajko, a całość zalej mlekiem. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Odcedzone kawałki kalafiora obtocz w masie, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podaj na obiad i patrz, jak szybko znika. Sprawdź przepis na obiad z cukinii oraz poznaj sposób na szybki deser z truskawek .