Smakosze.pl Przepisy Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny

Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki

14 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy kalafior podany na obiad może zastąpić mięso? Oczywiście, że tak. Wystarczy przygotować go z tego przepisu. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Podaj go na obiad i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.

Kalafior zamiast mięsa

Dobry obiad powinien składać się z porcji mięsa , dodatków w postaci ziemniaków lub kaszy i smacznej surówki. A co, gdyby okazało się, że mięso można zastąpić znacznie smaczniejszym kalafiorem?

Brzmi zaskakująco, ale naprawdę tak jest. Na tego kalafiora nie można narzekać, bo jest po prostu doskonały. A to wszystko przez jeden tani składnik, który poznasz za chwilę. Najistotniejsze jest to, że przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko, więc nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj go na dzisiejszy obiad. Domownicy na początku mogą być zdziwieni, ale pierwszy kęs warzywa sprawi, że ten dodatek zostanie z wami na długo.

kalafior.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny
Łączę 2 składniki i wkładam do lodówki. Takiej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie

Sekretem jest ten składnik

Kalafior będzie smakował doskonale tylko wtedy, kiedy do jego panierki dodasz drobno pokrojony szczypior z dymki . To on podkręci okrągły, łagodny smak warzywa. Oprócz kalafiora i dymki będziesz potrzebować także innych produktów. Wszystkie znajdują się na liście poniżej. Zerknij na nią i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Staraj się nie pomijać żadnego produktu, bo użyte razem zagwarantują doskonały smak tego dania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny , znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • ½ kg kalafiora
  • 1 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g mąki
  • 10 ml octu
  • 10 g mielone papryki słodkiej
  • 10 g granulowanego czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • olej
  • posiekany szczypior z dymki
  • pieprz
  • sól

Przepis na kalafiora

Umytego kalafiora, pokrój na małe kawałki. Przełóż go do garnka, zalej wodą i dodaj ocet. Włóż obrany ząbek czosnku i gotuj do miękkości. W czasie gotowania drobno posiekaj umyty szczypior z dymki.

Do miski wsyp mąkę, granulowany czosnek, mieloną słodką paprykę, pieprz, sól oraz dymkę. Wbij jajko, a całość zalej mlekiem. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Odcedzone kawałki kalafiora obtocz w masie, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podaj na obiad i patrz, jak szybko znika. Sprawdź przepis na obiad z cukinii oraz poznaj sposób na szybki deser z truskawek .

gotowy kalafior.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie
Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy