Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę 2 składniki i wkładam do lodówki. Takiej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.05.2024 01:28

Łączę 2 składniki i wkładam do lodówki. Takiej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie

krojenie chałwy
fot. youtube.com/KuchniaMagdy

Szybki przepis na domową alternatywę dla sklepowej chałwy. W przeciwieństwie do większości kupnych produktów, ma niezwykle prosty skład i możemy przyrządzić jej dokładnie tyle, ile potrzebujemy.

Domowa chałwa

Chałwa jest w Polsce daniem nostalgicznym. Podczas kiedy w krajach kapitalistycznych konkurencja tworzyła dziesiątki marek słodyczy, kraje demokracji ludowej miały ich do wyboru mniej, a w kryzysowych sytuacjach – prawie wcale. Jednak na turecki deser często można było liczyć. Dziś łatwo go kupić, ale jeszcze łatwiej zrobić w domu.

Zasada przygotowywania chałwy jest podobna jak w wypadku – znacznie popularniejszych dziś niż kiedyś – maseł orzechowych. Większość nasion to produkty oleiste – prosta obróbka pozwala wydobyć z nich tłustą konsystencję. Zdrowe roślinne tłuszcze nie powinny oczywiście być podstawą diety, ale są jej cennym uzupełnieniem.

prażony słonecznik
fot. youtube.com/KuchniaMagdy
Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Chałwa słonecznikowa

O tym, jak łatwo przygotować chałwę choćby ze słonecznika, przypomina kanał Kuchnia Magdy. To z niego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Roztarcie nasion na taki deser wymaga dowolnego narzędzia kuchennego – miksera, blendera albo malaksera, choć na upartego wystarczy duży moździerz.

Składniki

  • ½ kg łuskanych nasion słonecznika
  • Płynny miód lub syrop daktylowy – do smaku, ok. 120 ml
  • Opcjonalnie: aromat waniliowy, najlepiej na bazie olejku

Deser z prażonego słonecznika

Na patelni lub w szerokim rondlu o grubym dnie prażymy słonecznika. Prażąc, trzeba go często mieszać. Dzięki temu po pierwsze nie przypali się, a po drugie, będzie równomiernie uprażony.

Kiedy ziarna zaczną ciemnieć, ale będą tylko lekko złociste, zdejmujemy je do miseczki i pozwalamy przestygnąć. Przygotowujemy blender z siekającymi ostrzami lub malakser. Przekładamy do niego nasiona i miksujemy.

Miksowanie powinno trwać dość długo – kilka, a może nawet kilkanaście minut, z przerwami na przemieszanie masy, by wszystkie nasiona zostały dokładnie posiekane. W czasie rozdrabniania staną się wyraźnie tłuste i plastyczne w strukturze. Nie można jednak doprowadzić, by wytrącił się z nich płynny olej.

Zmiksowane nasiona przekładamy do miseczki. Ostrożnie przyprawiamy miodem lub syropem i olejkiem waniliowym, małymi porcjami, dokładnie mieszając i próbując po każdej porcji. Kiedy masa jest gotowa, układamy ją w foremce i wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godziny. Przechowujemy również w lodówce.

Wypróbuj też przepis na leniwe kluski z podkręconym smakiem i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość przypraw.

masa na chałwę
fot. youtube.com/KuchniaMagdy