Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
W sklepach pojawiły się pierwsze truskawki, więc nie czekaj i przygotuj z nich wyborny deser. Sposób jest banalnie prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc bez problemu możesz przygotować go nawet dzisiaj. Wszyscy zachwycą się jego smakiem i poproszą o przepis. Sprawdzi się doskonale na wiosenne i letnie dni.
Doskonały sposób na truskawki
Niedawno w sklepach pojawiły się pierwsze truskawki, a to dobry pretekst, aby dowiedzieć się, co można z nich przygotować. Naszą propozycją jest wyborny i bardzo lekki deser. Sprawdzi się doskonale na coraz cieplejsze dni, a przy okazji podbije podniebienia całej twojej rodziny.
Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko poznaj przepis, dowiedz się jakie składniki będą ci potrzebne i zaskocz rodzinę słodką niespodzianką. Deser na pewno zostaje z wami na długo, bo jest po prostu doskonały. Zatem do dzieła.
Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hitTruskawki to podstawa
Najważniejszym składnikiem deseru są oczywiście truskawki. Jednak one same, choć pyszne, nie wystarczą. Będziesz potrzebować także innych produktów. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego składnika, bo to właśnie dzięki każdemu z nich stworzysz ten doskonały deser. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, a z dalszej części poznasz przepis na deser. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału schöne desserts, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 150 g + 100 g truskawek
- 150 ml skondensowanego mleka
- 200 ml śmietany 36%
- 10 g żelatyny
- 40 ml wody
- 30 g cukru
- 2 g proszku agar
Przepis na deser
Truskawki oczyść ze szypułek, a następnie dokładnie je umyj. 150 gramów tego owoce pokrój w cienkie plastry i przełóż do miski. Owoce zalej skondensowanym mlekiem i zblenduj je na jednolitą i gładką pulpę. Dodaj śmietanę i połącz składniki, poprzez ponowne zblendowanie.
Żelatynę rozpuść w wodzie i wlej ją do masy z truskawek. Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, masę przelej do niskiego okrągłego naczynia. Równomiernie ją rozprowadź, a następnie umieść w lodówce, aby stężała.
Pozostałe, pokrojone na kawałki truskawki upraż razem z cukrem na patelni. Dodaj do nich proszek agar, rozpuść go, a następnie powstałym dżemem zalej przygotowaną wcześniej i stężałą masę z truskawek. Całość umieść w lodówce na 3 godziny i gotowe. Krój na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do klusek leniwych oraz zobacz, z jakich kwiatów warto zrobić w maju syrop.